Trebate li se vakcinisati ako ste već preboljeli covid-19?

12.12.2020. | 09:42

Pfizer, Moderna i AstraZeneca napravili su velike uspjehe u izradi vakcina protiv koronavirusa pa se očekuje da bi u prvoj polovici sljedeće godine vakcinaciju moglo započeti širom svijeta.

Ako ste već preboljeli covid-19 vjerovatno se pitate trebate li se vakcinisati. Još uvijek nema službenih smjernica koje odgovaraju na ovo pitanje.

“To je trenutno izazovno pitanje jer nemamo sve podatke da bismo na njega u potpunosti odgovorili”, rekao je dr. IahnGonsenhauser, šef odjela za kvalitetu i sigurnost pacijenata u medicinskom centru Ohajo State University Wexner.

Gonsenhauser navodi da ljekari očekuju da će se svi vakcinisati, pa čak i oni koji su već imali covid-19.

“Vakcinacijom će se pojačati vaš imunološki odgovor ako opet budete izloženi covidu-19”, istaknuo je dr. Ričard Votkins, ljekar zaraznih bolesti u Akronu, Ohajo.

“Smatra se da vakcina može pružiti dugotrajnu zaštitu od infekcije. To ne znamo zasigurno, ali se nadamo da je tako”, rekao je WilliamSchaffner, specijalist za zarazne bolesti i profesor na Medicinskom fakultetu univerziteta Vanderbilt.

Schaffner navodi da bi oni koji su preboljeli covid možda mogli malo pričekati na vakcinaciju jer će druge grupe biti prioriteti na početku vakcinacije. To su najprije zdravstveni djelatnici, ali i visokorizične grupe.

Je li se sigurno vakcinisati ako ste preboljeli covid-19?

Još uvijek nema službenih podataka koji bi mogli odgovoriti na to, no nekoliko ljekara za WebDM navodi da to vjerovatno neće predstavljati.

“Ne čini se izglednim da će se pojaviti neke nuspojave ako ste već preboljeli covid-19”, kazao je Gonsenhauser, prenosi N1.

Schaffner navodi da ako ste već preboljeli covid-19, vakcina bi moglo samo dodatno ojačati vaš imunitet.