To je šok za organizam: Ako ste postili, pazite na mrsnu hranu

30.04.2024. | 11:20

Najduži i najstrožiji post u hrišćanstvu, Vaskršnji post, uskoro se završava, tačnije na Vaskrs, te se ljudi polako vraćaju svom uobičajenom načinu ishrane. Taj drastičan prelazak sa posne i uravnotežene ishrane na masnu hranu može da bude šok za organizam. Shodno tome Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” savjetovao je ishranu nakon posta.

Za vrijeme posta iz ishrane se izbacuju namirnice životinjskog porijekla i osnovu dnevne ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba. Posna hrana, spremljena na vodi ili na malo ulja, lakše se vari od masne začinjene hrane. Međutim, po završetku posta, na prazničnoj trpezi sačekaće nas sve ono čega smo se, u toku posta, odrekli. Voće, povrće, žitarice i riba biće zamijenjeni mesom, pečenjem, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom a na prazničnoj trpezi će se naći i alkohol. Ukoliko uz ovako kaloričan obrok zaboravimo na umjerenost, mogu se javiti mučnina, nadutost, bol u stomaku. Da bi se spriječio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na uobičajenu, mrsnu hranu treba da bude postepen. Važno je da se unose manje količine hrane koje su raspoređene na 3-5 obroka u toku dana. Uvođenje mesa u ishranu treba započeti sa piletinom, ćuretinom, uz obavezno zadržavanje ribe u jelovniku bar dva puta nedjeljno.

Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda, prvo treba uvesti mlad sir, jogurt, kiselo mlijeko, odnosno mliječne proizvode sa nižim sadržajem mliječne masti. U periodu adaptacije na mrsnu hranu treba da nastavimo sa unosom voća, salata, kuvanog povrća, žitarica, orašastih plodova.

U periodu prelaska sa posne na mrsnu hranu, važno je i da vodimo računa o načinu pripreme hrane. Kuvana, dinstana hrana spremljena sa manjom količinom ulja, lakša je za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu koja inače ne bi trebalo da nam bude izbor, kada je riječ o pripremi hrane. Veoma je važno voditi računa i o količini hrane koju unosimo, naročito u ovom periodu. Prazničnoj trpezi teško je odoljeti, ali ukoliko jedemo umereno, naročito poslije posta, možemo izbeći brojne zdravstvene probleme, ističe Batut.