Tetovaže koje mijenjaju boju pratiće nivo šećera u krvi

Dijabetičari će uskoro tetovažama koje mijenjaju boju moći pratiti nivo šećera u krvi zahvaljujući novom medicinskom otkriću.

Njemački naučnici nedavno su razvili tetovaže koje mijenjaju boju kao odgovor na promjenu razine glukoze, albumina i pH u krvi osobe.

Iako su tetovaže trajne, naučnici vjeruju da bi mnogima koji boluju od dijabetesa, krvnih ili bubrežnih bolesti mogle biti odličan način da na vrijeme dobiju upozorenje o stanju njihovog zdravlja.

“Uljepšavanje tijela ubrizgavanjem pigmenta u sloj dermisa je običaj star više od 4000 godine. Ovdje smo razvili funkcionalnu kozmetičku tehnologiju kombinacijom umjetnosti i kolorimetrijskih biosenzora”, stoji u radu naučnika sa Tehnološkog sveučilišta u Minhenu koji su ubrizgavali kolorimetrijske biosenzore u komade svinjske kože tokom laboratorijskih testiranja.

Kao i kod običnih tetovaža, igla je probila epidermis, najgornji sloj kože, pa je pigment ubrizgan u dermis. Tim istraživača na čelu sa hemijskim inženjerom Alijem Jetisenom identifikovao je i prilagodio tri kolorimetrijska hemijska senzora koja mijenjaju ton.

Razvili su i aplikaciju za pametne telefone koja će ljudima pomoći da “čitaju” tetovaže.

“Primjena se može proširiti na otkrivanje elektrolita, proteina, patogenih mikroorganizama, plinova i statusa dehidracije”, navode naučnici koji još nisu testirali biosenzore na ljudskoj koži.

Njihov rad je objavljen u naučnom časopisu Angewandte Chemie.

 

Izvor:(Index.hr)

Ostavite komentar: