Testiranja pokazala: Ovo je najbezbjednija pozicija dječjeg sjedišta u automobilu

Mnogi vozači i roditelji se često pitaju na koju stranu da okrenu dječja auto sjedište, a sada je otkriveno koji način je bezbjedniji za djecu. Moderni kreš testovi testiraju i efikasnost ove opreme, a pokazalo se da manje povreda nastupa kada je sjedište postavljeno suprotno u odnosu na smjer vožnje.

Ako na nečemu ne treba štediti ili pristajati na kompromise, to je sigurnost djece u automobilu. To se svakako odnosi na izbor što bezbjednijeg i kvalitetnijeg dječjeg sjedišta, ali kako su pokazala brojna istraživanja, najvažniji je položaj sjedenja djeteta ili bebe u auto sjedištu.

Najbolje se pokazao tzv. skandinavski način sjedenja djeteta, odnosno obrnuto od smjera vožnje zbog brojnih prednosti zaštite mališana. Najčešći sudari su frontalni i bočni, pa je prilikom udesa zabilježeno najmanje povreda ukoliko se dijete nalazi u auto sjedištu koje je pozicionirano obrnuto od smjera vožnje. Pojedina dječija auto sjedišta se zbog te činjenice mogu postaviti isključivo u položaju gdje je glava djeteta bliže vozačkom, ili suvozačkom sjedištu.

Kreš testovi su dokazali da je opterećenje na vrat mališana znatno manje, nego kada se sjedište postavi u smjeru kretanja vozila. Prilikom udesa pri brzini od 56 km/h, vrat i kičma testne lutke težine 22 kilograma su ostali u istoj ravni, a naslon dječjeg auto sjedišta je apsorbirao sile sudara.

Kako piše Auto Klub, u položaju obrnutom od smjera vožnje, glava djeteta ostaje unutar sjedišta, a školjka može bolje da zaštiti dijete od udara razbijenih dijelova vozila ili drugih predmeta koji prilikom sudara ulaze u automobil. U auto sjedištu koje je postavljeno unatrag, prilikom frontalnog udarca sila se raspoređuje na čitava leđa i glavu djeteta, što smanjuje mogućnost povrede.

Ostavite komentar: