SZO predlaže uvođenje jake vakcine: Ove zime trostruka virusna prijetnja

Ukupno tri nove respiratorne infekcije su ove zime povećale broj prijema u bolnice u evropskim i centralnoazijskim zemljama, što naglašava potrebu za uvođenjem jake vakcine, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

“Ugroženi slojevi stanovništva i medicinski radnici širom Evrope i Centralne Azije suočeni su ta trostrukom prijetnjom od gripa, respiratorne sincicijalne virusne infekcije i kovida 19”, navodi se u saopštenju.

Sva tri virusa zajedno cirkulišu od ranog početka širenja gripa u novembru. Širenje respiratorne sincicijalne virusne infekcije, koja obično uzrokuje simptome slične gripu, takođe je u porastu, dok je kovid 19 ostao prijetnja otkako se pojavio 2020. godine.

Virusi predstavljaju prijetnju i za ugrožene slojeve stanovništva i za radnike zdravstvenih službi, koji bi mogli biti pod velikim pritiskom ukoliko ne bude uspješna vakcinacija protiv gripa i kovida 19.

SZO dodaje da se Organizacija i Evropa nadaju sve većem broju vakcinisanih u regionu Evrope i Centralne Azije, s obzirom da je veliki broj nevakcinisanih u brojnim zemljama.

Ostavite komentar: