Svjetski dan borbe protiv side: Poznate ličnosti koje su priznale da su HIV pozitivne

Od otkrića virusa HIV osamdesetih godina, kao i teške bolesti koju izaziva, mnoge poznate su ličnosti otvoreno priznale da su HIV pozitivne i deleći svoja iskustva pomogle su mnogima koji su se suočili sa ovom opakom zarazom.

Osoba koja ima HIV infekciju (HIV pozitivna osoba) inficirana je HIV-om, može godinama da nema nikakve simptome bolesti, najčešće se osjeća sasvim dobro, a s obzirom da može godinama biti bez ikakvih znakova oboljenja, epidemiološki gledano, ovaj period predstavlja “najopasniji” period za dalje prenošenje virusa, jer se inficirana osoba osjeća sasvim “zdravo” i najčešće nije ni sama svjesna da je inficirana.

Klinički simptomi se javljaju u prosjeku tek poslije nekoliko godina od infekcije (najčešće 7 do 10, pa i više godina) i tek kada se pojave kliničke manifestacije, kada krene klinička slika bolesti, kažemo da je osoba oboljela od AIDS-a, ili side.

Ali da bi se što više približili ljudima koji boluju od ove bolesti i osnažili ih, poznate ličnosti su istupile i pokazale ljudskost.

Rok Hadson

Prvi holivudski glumac koji je priznao da je HIV pozitivan bio je Rok Hadson, zvezda bioskopskog platna 50-ih i 60-ih godina. Njegovo priznanje značilo je veliko buđenje javnosti za ovaj zdravstveni problem:

“Od kada je Hadson dao priznanje, privatni donatori su dali više od 1,8 miliona dolara za podršku istraživanju AIDS-a i pomoć žrtvama te bolesti”, objavio je tada magazin Pipl.

Fredi Merkjuri

Za bolest čuvene rok ikone javnost je saznala samo 24 sata pre njegove smrti. Iako se neko vrijeme spekulisalo o njegovom lošem zdravstvenom stanju dok je izgledao sve mršaviji, njegovo priznanje je za sve izazvalo veliki šok. Umro je u 45. godini i iza sebe ostavio slomljene fanove širom svijeta.

Čarli Šin

Glumac je javno objavio da je HIV pozitivan 2015. godine, ali je tada već bio zaražen 4 godine. Njegovo ponašanje javnost je prvo smatrala krajnje kontroverznim jer je navodno nastavio da ima seksualne odnose sa ženama iako je znao da je pozitivan, ali se donekle iskupio kada je izjavio da više neće bežati od odgovornosti i obaveza, i da mu je bolest nametnula – da postane bolji čovjek i pomogne drugima.

Medžik Džonson

Bivša košarkaška zvijezda Medžik Džonson jedna je od prvih HIV pozitivnih poznatih ličnosti koja se javno izjasnila. Za takvo priznanje je svakako bila potrebna hrabrost jer je u vrijeme kada je Džonson priznao da je HIV pozitivan, a to je bilo daleke 1991. godine, postojalo brdo predrasuda vezanih za ovaj virus. On je na konferenciji za novinare rekao:

“Zbog HIV virusa koji sam dobio, moraću da se povučem iz Lejkersa… Planiram da živim dug život.”

Veliki Džonson je bio u pravu, jer u međuvremenu već 30 godina živi sa virusom i osnovao je fondaciju koja nosi njegovo ime, čiji je zadatak da spriječi širenje HIV-a.

 

 

 

Ostavite komentar: