Svi ih vide osim vas: Kako njegovati laktove

Koliko god vodili računa o koži ruku, ako imate suve laktove, pokvarićete utisak.

Pri letimičnom pogledu na ogledalo često možete da previdite u kakvom su vam stanju laktovi, a vjerujte, to se i te kako vidi i utiče na cjelokupnu sliku o vašoj njezi.

Nije lako, niti brzo, ali ni nemoguće riješiti se suve kože na laktovima. Malo discipline, redovna nega, pravi preparati i nećete razmišljati da li su vam laktovi suvi, grubi i šmirglasti. Za početak prestanite da se oslanjate na laktove, pogotovo ako vam je posao kancelarijski, pa čitav dan vršite pritisak na laktove. Uz trenje, to je često razlog za grubu kožu na laktovima. Naravno, odvikavanje od ove navike nije dovoljno, a postoji nekoliko koraka u njezi koje bi trebalo da uvedete u svakodnevnu rutinu.

Namažite laktove dok su vlažni

Za suve laktove ne važi pravilo kao za ostatak tijela da se prvo utapka vlaga, pa da se tek onda njeguju. Čak suprotno. Poslije tuširanja nemojte da brišete laktove, već na još vlažne nanesite hidratantnu kremu. Tako ćete sačuvati vlagu u njima i dodatno ih hidrirati.

Gušće kreme bolje hidriraju

Lagane kreme i gelovi moćno hidriraju, a sve su popularniji pošto se brzo upijaju, pa vam treba malo vremena kad ih namažete da se upiju pre oblačenja. Ipak, za suvu kožu koristite preparate koji su gušće formulacije zato što oni ujedno prave i barijeru na koži, što zadržava vlagu.

Zaboravite vrelu vodu

Uz sve blagodeti vrele vode poput opuštanja, ona u stvari isušuje kožu, pogotovu ako je već suva i ako se predugo tuširate.

Čišćenje da, ali nježno

Suvi laktovi traže blaga sredstva za pranje koja čuvaju vlagu i ne iritiraju. Koristite preparate za suvu ili osjetljivu kožu, a ako vam nestanu, slobodno iskoristite gel za pranje lica.

Noćnu njegu ne preskačite

Ne morate da kupujete skupe kreme i preparate, ali svako veče treba da namažete laktove. Birajte kreme s prirodnim uljima, gušće, ili vazelin, koji je najpovoljniji, a provjereno efikasan. Namazane laktove zaštite pamučnom krpom da obezbijedite da se sve upije.

Piling uvijek pomaže

I kod normalne kože potrebno je uklanjati mrtve ćelije da bi bilo koji preparat mogao da djeluje, a kod suve kože laktova pogotovo. Možete da koristite hemijski piling, odnosno kreme s voćnim kiselinama, ili fizički, odnosno mehanički piling.

Urea za početak i kraj

Preparati sa ureom dostupni su svud, a njen blagotvorni učinak svi dobro znamo. Urea omekšava kožu i intenzivno je hidrira, pa je ima u preparatima za negu tijela, peta i stopala. Za laktove koristite kreme za pete, piše Prva.rs.

Ostavite komentar: