Svaka infekcija u trudnoći je opasna

Ginekološke infekcije najopasnije su tokom trudnoće, zbog čega je primjena antibiotika ponekad neophodna.

Terapija koja prema uputstvu za upotrebu lijeka trudnicama nije dozvoljena, koristi se ako ljekar “izvaga” da je korist veća od potencijalne štete. Zato trudnica nikako ne smije da se liječi na svoju ruku, čak ni lokalnom primjenom vaginaleta, upozoravaju ljekari.

Pojedini antibiotici često se propisuju u prvom trimestru trudnoće, dok se drugi ne koriste u prvih 10 nedjelja, zbog potencijalno negativnog dejstva lijekova na plod.

– Terapija nije ista za svaku trudnicu, jer se sprovodi u odnosu na postavljenu dijagnozu, starost trudnice i druge okolnosti, kao što su sistemska hronična oboljenja, dijabetes ili česte urinarne infekcije – kaže prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnik dnevne bolnice GAK “Narodni front”.

Najčešća pojava u trudnoći su pojačan sekret i lokalne infekcije, koje mogu da budu gljivične i bakterijske. Infekcije poput kandide, ešerihije koli i enterokoke su najmasovnije, nakon čega slijede ureaplazma, klebsijela, proteus i streptokok. Sve one mogu da se zakomplikuju u trudnoći, ukoliko se adekvatno ne liječe.

– Svaka infekcija koja u početku djeluje bezazleno, može da dovede do značajnih komplikacija, zbog specifičnih okolnosti u trudnoći. Ponekad čak i samo promjena vaginalne flore može da bude uzrok bakterijske vaginoze, koja može uzrokovati probleme. Pri promjeni pe-ha vagine i smanjene kiselosti, stvaraju se uslovi za pretjerano razmnožavanje mikroorganizama, koji u drugim okolnostima ne bi naškodili zdravlju. U trudnoći to može da pređe u infekciju, koja može čak i da ugrozi plod – kaže prof. Mitrović Jovanović.

Infekcije u trudnoći mogu da dovedu do komplikacija kako tokom samog porođaja, tako i nakon njega.

– Posljedice neizlečenih i neprepoznatih infekcija mogu da budu pobačaji, prijevremeno prsnuće plodovih ovojaka i prijevremeni porođaj. Ponekad postoji mogućnost širenja infekcije iz vagine preko grlića do plodovih ovojaka, može da se inficira plodova voda i sam plod – upozorava naša sagovornica.

Preporuka je da se brisevi urade prije planirane trudnoće, dok osnovne briseve treba ponoviti dva do tri puta prije porođaja. Uz ovakvu prevenciju, potreban je i pravilan higijensko dijetetski režim.

– Uzimanje dovoljno nezaslađene tečnosti, pravilna ishrana, adekvatna suplementacija, primjena antioksidanata je veoma važna – navodi dr Mitrović Jovanović. – Uz to je potrebno korišćenje prezervativa prilikom seksualnog odnosa i izbjegavanje lokalnih terapija na svoju ruku, kao što su vaginalni progesteroni. Jačanje imuniteta i primjena probiotika mogu u značajnoj mjeri smanjiti rizik od infekcija u trudnoći. Važno je znati da je zbog specifičnosti trudnoće potrebno duže liječiti neku infekciju, nego van trudnoće, posebno ako se radi o recidivu.

IZMIJEŠANE

Zbog blizine vagine, rektuma i uretre, infekcije u trudnoći često se miješaju i prelaze iz urinarnih do vaginalnih. – Rektum kao rezervar različitih bakterija u trudnoći, često je izvor infekcija vagina. Zbog toga se posebna pažnja obraća na prevenciju probioticima, pravilan higijensko-dijetetski režim i način održavanja higijene – kaže dr prof. Ana Mitrović Jovanović.

Izvor:(Novosti.rs)Ostavite komentar: