Svaka četvrta žena ne vrši samopregled dojki i na taj način ugrožava zdravlje

Samopregled dojki ima veliku ulogu u ranom otkrivanju promjena i bolesti u dojkama, međutim istraživanja pokazuju da svaka četvrta žena ne vrši samopregled dojki i na taj način ugrožava svoje zdravlje.

U istraživanju koje je provedeno u Velikoj Britaniji učestvovalo je 2.000 žena straijih od 18 godina, a rezultati su pokazali da svaka četvrta žena nikada nije uradila samopregled dojki. Osim toga, 39 odsto ispitanih žena izjavilo je da neće potražiti pomoć ljekara ukoliko pronađu nešto neobično.

Prema rezultatima ovog istraživanja, svaka treća žena smatra da je odlazak ljekaru samo gubitak vremena, a dio ispitanih žena odgađa odlazak ljekaru jer im je neugodno. Ovakve odgovore davale su uglavnom žene u dobi od 18 do 34 godine.

“Rana dijagnoza raka dojke je veoma važna, jer može spriječiti složene operacije i medicinske tretmane”, naglasila je Joanna Franks s odjela za onkoplastičnu hirurgiju na klinici HCA Healthcare u Velikoj Britaniji.

Julia Ross, šefica odjela onklogije na klinici Bupa u Velikoj Britaniji, naglasila je da bi žene trebale znati šta jeste, a šta nije normalno za njihove dojke, tako da mogu lako prepoznati bilo kakve promjene.

“Promjena u izgledu, veličini ili obliku dojke, promjene na bradavicama, iscjedak, kvržice na dojci ili ispod pazuha razlog su da odmah potražite ljekarsku pomoć”, rekla je Ross.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Body Image, prenosi Klix.ba.

 Ostavite komentar: