„Super vakcine“ protiv korone možda nikada neće biti

Priče o uspjehu u razvoju vakcine protiv korona-virusa se gomilaju, ali to često ima malo veze sa stvarnošću, kaže virolog Oliver Kepler. „Super vakcine“ protiv korone možda nikada neće biti.

Oliver Kepler je član upravnog odbora Instituta Maks fon Petenkofer na univerzitetu Ludvig Makimilijan u Minhenu i šef katedre za virologiju. U intervjuu za njemački javni servis tagesschau.de, na pitanje šta misli o najavi Svjetske zdravstvene organizacije da vakcinu protiv korona-virusa očekuje za jedanaest do 17 mjeseci, kaže da bi „razvoj vakcine mogao bi potrajati godinama ili možda čak decenijama. Takođe je pitanje da li će to uopšte biti visoko efikasna i sigurna vakcina.”

Šta je to „super vakcina”?

„Moramo da znamo o čemu tačno pričamo. Želimo visoko efikasnu vakcinu. Dakle, vakcinu koja zaista štiti sve vakcinisane od infekcije novim korona-virusom ili makar od izbijanja bolesti Covid-19. Drugo, vakcina bi morala da bude sigurna, što znači da ne bi trebalo da ima ozbiljnih nuspojava – za sve grupe stanovništva, uključujući malu djecu i starije osobe.

Treće, morate biti u mogućnosti da proizvedete stotine miliona ili čak milijarde doza vakcine relativno brzo – u roku od nekoliko mjeseci. Po mom mišljenju, nada u takvu super vakcinu potpuno je preuveličana”, kaže Kepler i dodaje da bi umjesto toga trebalo razgovarati o tome da li se može postići djelimični uspjeh.

Djelimični uspjesi su mogući

„Relativno sam uvjeren, dijelom i zbog velikih napora koji se trenutno ulažu u razvoj, da ćemo dobiti vakcine koje će barem djelimično pružiti imunitet određenim grupama ljudi. Tako da će možda nestati vrlo teških oblika infekcije ili da će neki ljudi biti potpuno zaštićeni, a drugi ne”, kaže ovaj virolog za njemački javni servis.

„Međutim, ne treba ulagati svu nadu i energiju na razvoj vakcina, već takođe tražiti efikasne antivirusne lijekove. Jer i oni mogu ublažiti ozbiljan tok bolesti i pomoći u sprečavanju trajnih oštećenja ili barem smanjiti njihov broj. To će sigurno biti drugo najvažnije oružje u narednim godinama.”

Kepler kaže da će „u doglednoj budućnosti dio naše svakodnevice biti držanje odstojanja, prekrivanje usta i nosa i pridržavanje higijenskih mjera – u zavisnosti od sezone i pandemijske situacije virusa u odgovarajućim regionima. Sve dok ne postoje efikasne trerapije ili vakcine.”

Primjer: Vakcina protiv gripa

„Kod respiratornih infekcija, u koje spada i korona-virus, imamo jednookog među slijepima – vakcinu protiv gripa. Njena efikasnost varira između 30 i 70 procenata iz godine u godinu. Morate se vakcinisati svake godine jer se virus značajno promijeni i imunitet na osnovu vakcine ili preležene infekcije, samo djelimično ili uopšte ne pomaže.

Ipak, moram naglasiti da će, posebno u predstojećoj zimskoj sezoni, vakcinacija protiv gripa biti izuzetno važna u cilju smanjenja broja bar ovih respiratornih oboljenja”.

On podsjeća još uvijek nismo uspjeli da razvijemo efikasnu vakcinu protiv drugih zaraznih bolesti izazvanih virusima, bakterijama ili parazitima – poput HIV / AIDS-a, tuberkuloze ili malarije, ali je „uvjeren da ćemo pronaći medicinsku pomoć protiv korone, mada nije jasno kada. Samo smatram da je trenutna rasprava pogrešna: diskusija o tome kako distribuirati vakcinu koja čak nije ni na horizontu. Potrebna nam je saradnja u nauci i politici radi zajedničkog cilja stavljanja pandemije pod kontrolu”, zaključuje ovaj virolog u intervjuu za tagesšau.de.

 

Izvor:(Deutsche Welle)

 

 

Ostavite komentar: