Studija potvrdila: Antitijela kod ljudi koji su preležali koronu traju do osam mjeseci

Anititijela stvorena kod pacijenata koji su preležali virus kovid-19 ostaju kod pacijenata još najmanje osam mjeseci nakon dijagnoze, bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta ili prisustvo drugih bolesti, pokazala je najnovija studija objavljena danas u časopisu Nature Communications.

Kako se navodi u istraživanju, koje je sprovela bolnica San Rafaele u Milanu, oni koji ne uspiju da proizvedu antitijela u prvih 15 dana od infekcije imaju veće šanse da razviju teži oblik bolesti.
Grupu pacijenata činilo je 67 odsto muškaraca, prosječne starosti 63 godine, od kojih je polovina imala i pridružene bolesti. Rezultati sudije pokazuju da je 79 odsto pacijenata uspješno razvilo ova antitijela.
Istraživanje na sveobuhvatan način mapira evoluciju odgovora antitijela na Kovid-19 i pruža važne indikacije kako za kliničko liječenje bolesti tako i za epidemiološko zaustavljanje epidemije.
Sprovedena je na 162 pozitivna pacijenta sa različitim simptomima koji su kovid preležali u prvom talasu u martu i aprilu prošle godine, najkasnije u novembru.

Ostavite komentar: