Studija pokazala: Vakcina “Džonson i Džonson” manje efikasna protiv delta soja

“Džonson i Džonson” manje je efikasna u zaštiti od delta soja virusa korona od drugih vakcina, navode zapadni mediji, pozivajući se na studiju njujorških naučnika.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Njujork otkrila su je da je jednokratna (u jednoj dozi) vakcina “Džonson i Džonson” daleko manje efikasna protiv ovog soja korone i drugih mutiranih oblika virusa nego protiv ranijih sojeva.

Studija se zasniva na uzorcima krvi uzetih od ljudi koji su primili tri različita vakcine protiv korone.

Prema “Njujork tajmsu”, klinička ispitivanja pokazuju da je efikasnost “Džonsona i Džonsona” na delta soj korone 66 odsto u odnosu na izvorni soj virusa, dok su “Fajzer” i “Moderna” sa dvije doze bile efikasne u 90 odsto slučajeva.

Autori studije kažu da bi oni koji su se vakcinisali vakcinom “Džonson i Džonson” mogli zahtijevati novu dozu radi bolje zaštite od delta varijante, ali to zdravstveni službenici još ne preporučuju ni za jednu vakcinu.

Za vakcinu “Džonson i Džonson” ima već nekoliko izvještaja koji su se ticali ozbiljnog problema zgrušavanja krvi.

Još jedan problem pojavio se početkom ovog mjeseca kada je objavljeno da ta vakcina može povećati rizik od neurološkog poremećaja zvanog “Džilijan-Boreov sindrom”.

Radi se o akutnom uzlaznom polineuritisu – obliku akutne polineuropatije, što stvara naglo pogoršanje mišićne slabosti, koja ponekad dovodi do paralize.

Ti primjeri sindroma su izuzetno rijetki, ali dovoljni da smanje povjerenje javnosti u “Džonson i Džonson” u poređenju sa drugim vakcinama, komentariše list “Forbs”.

Ostavite komentar: