Struka o vakcini za koronu: “Nećemo žrtvovati bezbjednost ni pod koju cijenu”

Šefovi više farmaceutskih kompanija garantovali su u četvrtak da će poštivati bezbjednosne norme u trci u razvoju vakcine protiv COVID-19, bez obzira na pritisak i požurivanja.

“Ništa nećemo preskočiti”, obećao je generalni direktor Pfizera Albert Bourla na videokonferenciji s novinarima, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zvaničnici su govorili na konferenciji za novinare Medunarodnog saveza farmaceutske industrije (IFPMA).

“Nećemo žrtvovati bezbjednost ni pod koju cijenu”, dodao je Kenneth Frazier, generalni direktor Mercka. U svijetu vlada zabrinutost da bi politizacija nauke mogla rezultirati preuranjeno odobrenom vakcinom radi političkih dobitaka.

Američka farmaceutska firma Pfizer trebala bi u oktobru znati djeluje li njena vakcina na korona virus, otkrio je šef Bourla u četvrtak, a time se otvara mogućnost da ona postane tema političkih kampanja uoči predsjedničkih izbora u SAD 3. novembra.

Trka u razvoju vakcina s firmama Moderna, AstraZeneca Plc, Johnson & Johnson, Sanofi te s ruskim i kineskim kompanijama događa se uoči američkih predsjedničkih izbora, na kojima Donald Trump traži novi mandat u Bijeloj kući, pa je izdvojio milijarde federalnih dolara za njihov razvoj.

Ostavite komentar: