Struka ima riječ! Naučnici otkrivaju šta će se desiti sa koronom kada se vrate niske temperature

Hladnije temperature koje će nam doći nakon ljeta dovešće do povećanja širenja korona virusa, potvrdili su naučnici. Istraživači iz Indije istražili su odnos između prosečne temperature u zemlji i broja slučajeva zaraženih korona virusom.

Otkrili su znatnu povezanost između zemalja koje su imale niže temperature i većeg broj zaraženih. Nalazi bi mogli da ukažu na probleme koje će imati nacije sjeverne hemisfere na prelasku u zimskiu period, kasnije ove godine.

Shodno tome, kazali su istraživači, ljetnje vrijeme može da bude najbolji period za borbu protiv virusa, piše Telegraf.

Istraživači sa Centralnog univerziteta Rajasthanu upoređivali su prosječne temperature u zemlji sa brojem aktivnih slučajeva, a podatke su prikupljali od kraja marta do sredine aprila.

Došli su do zaključka da u zemljama veće geografske širine i hladnije klime imaju veću vjerovatnoću za veći broj slučajeva korona virusa. Suprotno tome, manji broj slučajeva oboljelih bio je u zemljama sa toplijom klimom i niže geografske širine.

“Sva ova zapažanja sugerišu da bi niska temperatura mogla da bude faktor rizika za slučajeve korona virusa”, napisali su istraživači. Budući rad naučnika uzeće u obzir ostale faktore, kao što su postojaća zdravstvena stanja neke nacije – rak, dijabetes, gojaznost.

Ostavite komentar: