Stručnjak otkriva: Evo kako da prepoznate pravi med u prodavnici

06.03.2024. | 12:01

Stručnjak otkriva kako da u prodavnici prepoznate da li je med pravi ili lažan!

Med se zasluženo smatra ukusnim i korisnim proizvodom, isticali su brojni stručnjaci. Ako ga kupujete u prodavnicama, izbor može da bude prilično težak. Kakav treba da bude odličan med i na koje načine možemo da ga razlikujemo od lažnog, otkrio je V. A. Nestervodski, profesor Katedre za pčelarstvo na Nacionalnom univerzitetu za bioresurse.

Izgled meda

Da li je med razblažen vodom može se utvrditi po njegovoj težini – kilogram meda stane u posudu od 0,8 litara, a litarska tegla normalnog meda je teška skoro 1,5 kg. Pojedini prodavci na pijaci će vam dati da kašikom provjerite konzistenciju proizvoda. Ako se med rasteže kao tanak konac, on je visokog kvaliteta, dok lažni med kaplje iz kašike i momentalno se utapa u smjesu. Po izgledu, lažni med neće biti providan kao prirodni, već prilično zamućen, sa sedimentom na dnu. Pjena je takođe loš znak. To može da znači da med nije zreo ili je fermentisan.

Dodir i ukus

Dobar med uvijek blago iritira grlo, a kiselost se ne osjeća. Ako je takvog ukusa, to može da bude znak meda koji nije dovoljno zreo ili je možda i pokvaren. Samo kap pravog meda može lako da se utrlja na prst, koža ga odmah upije, a med koji sadrži aditive jednostavno curi. Čist med je guste teksture i ostao bi netaknut na prstu. Dobar med uvijek ima jaku, specifičnu aromu, često cvetnu ili polensku, a loš med manje miriše jer se više sirupa stavlja u njega.

Provjera sa parčetom hljeba

Stručnjak savetuje med možete da testirate jednostavnim trikom, korišćenjem parčeta hleba. Potopite ga u med 10 do 12 minuta – ako omekša, znači da ste kupili lažni med, a u suprotnom, hljeb će se stvrdnuti.