Stručnjaci potvrdili: Postoji veza između alkohola i opasnosti od zaraze koronom

Stručnjaci su utvrdili da postoji veza između konzumiranja alkohola i kovid rizika.

Tim kineskih naučnika analizirao je vezu između konzumiranja različitih vrsta alkoholnih pića i rizika od zaražavanja koronom.

Stručnjaci iz bolnice Šenžen Kangning istraživanje su sproveli na 473.957 subjekata prosečne starosti 69 godina, koji su bili registrovani u britanskoj Biobank bazi podataka.

Među njima je bilo i 16.559 kovid pozitivnih.

Podijelili su ih u grupe po tome koliko prosječno piju – oni koji ne piju, bivši pijanci i oni koji piju; kao i po količini konzumiranja alkohola – manje od tri puta nedjeljno, više od tri puta nedjeljno i nikad.

Za referencu su koristili postojeće britanske smjernice bezbjednog ispijanja alkoholnih pića – manje od 14 jedinica nedjeljno, pri čemu se mala čaša vina računa kao 1,5 jedinica a krigla piva kao dvije jedinice, prenosi RT.

Stručnjaci su došli do zaključka da “crno vino, bijelo vino i šampanjac imaju više šansi da smanje rizik od Kovida-19”. Eksperti su, međutim, naglasili da alkoholisanje generalno nije zdravo, bez obzira na to koja vrsta pića se konzumira.

Ispijanje crnog vina iznad ili duplo više od smjernica, povremena konzumacija crnog vina (1-2 čaše nedjeljno) i visoka stopa konzumiranja bijelog vina i šampanjca mogu da igraju ulogu u zaštiti od korone, navodi se u izvještaju i dodaje da su najbolji rezultati dobijeni kada su subjekti ispijali crno vino u nešto većem procentu od preporučenog.

Razlog što je vino “najefikasnije” je vjerovatno zbog najvećih koncentracija fenolnih jedinjenja u ovom piću.

Tim naučnika je, međutim, imao loše vijesti za ljubitelje piva i sajdera.

“Konzumiranje piva i sajdera povećava rizik od Kovida-19, bez obzira na učestalost i količinu ispijenog pića”, navodi se u studiji, prenosi “Kurir“.

Ostavite komentar: