Stomatolozi otkrivaju: Evo koja hrana najviše šteti dječijim zubima

14.09.2021. | 09:45

Ako ste zauzeti planiranjem obroka i užine koju spremate mališanima za školu, priznati stomatolog otkriva listu namirnica koje štete zdravlju zuba djece.

Stomatolog Ronald Plotka iz Bostona sa više od četiri decenije iskustva, kao i izvršni direktor stomatološkog programa na Marian Court Collegeu nudi smjernice o hrani koja loše utiječe na dječije zube.

Slatkiši

Ovo ste već znali, ali Plotkino naučno objašnjenje zašto slatkiši mogu biti toliko štetni za dječje zube. Kad djeca jedu slatkiše, brzo se proizvodi kiselina koja može uzrokovati značajna oštećenja površine cakline, što dovodi do karijesa.

Sušeno voće

Kad djetetu stavite vrećicu za ručak, vjerujete da mu dajete nešto dobro. Nutritivno da, ali Plotka objašnjava zašto suho voće nije najbolje za zube vaše djece.

“Iako je opcija bolje od slatkiša”, kaže on, dodajući da sušeno voće može se zalijepiti za dječje zube, što dovodi do nastajanja karijesa, prenosi portal Kliks.

Škrob

Šećer se dugo smatra glavnim uzrokom razvoja karijesa. Međutim, Plotka da osim šećera, škrob također dosljedno povezan s karijesom kod djece.

Čips

Šokirani ste jer ste vidjeli čips na listi. Evo i zašto. Prema riječima Plotkija čips od krompira je među namirnicama sa najvećim sadržajem škroba.

“Ovaj škrob se vrlo brzo razgrađuje u šećer, a šećer izaziva stvaranje kiseline u ustima, što uništava zubnu caklinu”, kazao je.

 

Oznake: Djeca, Hrana