Stigao odgovor: Evo koliko ćemo dugo biti imuni nakon vakcinisanja protiv korone

Farmaceutske kompanije ulile su nam nadu u masovnu imunizaciju na korona virus. Ali hoće li nas jedno vakcinisanje štititi od zaraze cijeli život ili samo nekoliko mjeseci?

Vijesti o razvoju vakcine zvuče odlično. Kandidati Moderne i Pfizera nude 90 odstotnu zaštitu od covida-19, a vakcine AstraZenece najmanje 70 odstotnu.
I dok oprezno gledamo prema životu poslije pandemije, nadajući se da će je vakcina pretvoriti samo u sjećanje, glavno je pitanje koliko će dugo ljudi biti zaštićeni od virusa.

Za odgovor je još prerano jer dosad nije moglo biti dugoročnih studija. U nedavno objavljenoj studiji kalifornijskog Imunološkog instituta La Jolla provedenoj na zaraženim ljudima utvrđeno je postojanje antitijela i T-stanica – dvaju glavnih oružja ljudskog imunosnog sistema, najmanje pet mjeseci nakon zaraze, čak i u onih s blagim simptomima.

“To su ohrabrujući podaci, s obzirom na to da naš obrambeni sistem ima više različitih načina djelovanja”, rekao je Thomas Jacobs s Instituta Bernharda Nochta za tropsku medicinu iz Hamburga.

Ova studija ukazuje na postojanje sterilnog imuniteta, odnosno onog koji uništava virus prije nego što prodre u stanice, rekao je Jacobs. A odgovarajuća bi vakcina čak mogla izazvati bolji odgovor antitijela nego prirodna infekcija, naglasio je. Usto je odgovor T-stanica, to jest specifičnih limfocita za borbu s virusima, trajao više mjeseci, što ukazuje na razvoj kliničkog imuniteta, kaže Jacobs. To znači da će pacijenti imati samo blage simptome poput onih nalik prehladi.

Carsten Watzl, imunolog na Leibnizovom institutu u Dortmundu, kaže da je čovjek nakon infekcije blažim korona virusima, poput onih koji izazivaju prehladu, obično zaštićen godinu do godinu i pol.

“Za rizične skupine, poput korisnika domova za starije osobe, važnije je stvoriti vakcinu koje će zajamčiti sterilan imunitet, dok bi za opštu populaciju klinički imunitet vjerovatno bio dovoljan”, kazao je Jacobs.

Imunolog Watzl kaže da će vakcina najprije globalno smiriti situaciju.

“Čak i ako populacija bude zaštićena samo dvije godine, svi koji žele mogu se ponovo ponovno i bez sumnje, više ne bismo imali pandemiju”, rekao je, prenosi Avaz.Ostavite komentar: