Šta nam govore bijele linije na noktima – ima li razloga za brigu?

Ruke i nokti su nešto što prvo primjetimo kod ljudi i nekada neke nepravilnosti znaju da upadaju u oči. Česta pojava su linije na noktima koje znaju da budu naporne, ali pored estetike, da li je to razlog za brigu?

Abnormalnosti noktiju na rukama ili nogama uglavnom su indikatori nekih sitnih povreda, koje nesvjesno učinimo tokom dana. Ponekad mogu biti i pokazatelji nedostatka nekih vitamina. Obratite se svom ljekaru ako su vam nokti promijenili boju, teksturu, oblik ili debljinu, a ne znate zašto.

Bijele mrlje ili pruge su normalne i nema razloga za brigu. Paralelne bijele linije koje se protežu skroz preko noktiju znak su niskog nivoa proteina u krvi. Nedostaci koji se najčešće povezuju sa ovim problemom su nedostatak cinka i kalcijuma

Kada je bijela tačka ili linija uzrokovana oštećenjem nokta, stanje je poznato kao leukonihija. Kod leukonihije, bijele oblasti ostaju nepromenjene kada se na njih vrši pritisak. Ove oblasti će rasti kao i sam nokat.

Sami nokti su napravljeni od keratina. Ovo je ista supstanca koju vaše tijelo koristi za stvaranje kose i gornjeg sloja vaše kože. Imali ste nokte na rukama i nogama prije nego što ste rođeni, prenosi B92.

 

 

Ostavite komentar: