Šta je sindrom kompjuterskog vida

Savremeno doba razvilo je zavisnost o kompjuteru, mobilnom telefonu i videoigricama. Kompjuteri svakako čine posao lakšim i efikasnijim. Nažalost, istovremeno kompjuteri ostavljaju negativne posljedice na zdravlje, prije svega na vid.

Prema najnovijim istraživanjima, više od 80 posto onih koji rade na računaru ima probleme s vidom. Simptomi se mogu manifestirati kao zamor, glavobolja, bolovi u vratu, leđima, umor, naprezanje očiju, dupli i povremeno zamagljen vid.

Ako se tokom dana provodi više od tri sata ispred ekrana, svako ima predispoziciju da razvije sindrom kompjuterskog vida.

Tehnologija se svakodnevno usavršava, a morfologija oka nije se mijenjala hiljadama godina.

Ljudsko oko nije prilagođeno za dugo gledanje u ekran kompjutera.

Isto je i kada se mnogo vremena provodi ispred televizora i drugih elektronskih uređaja s ekranom, kao što je mobilni telefon ili tablet.

Učestalost treptanja

Istraživanja navode da ljudi nedovoljno trepću kada su koncentrisani na ono što rade.

Pri radu za kompjuterom učestalost treptanja smanjuje se i do pet puta i to dovodi do isušivanja i umora oka.

Za sada, nema pouzdanih dokaza da upotreba kompjutera dovodi do trajnog oštećenja vida. Ipak, budite oprezni, ovaj sindrom ne treba olako shvatiti, tvrde istraživači.

Opasnost za djecu

Sindrom kompjuterskog vida može izazvati lošu produktivnost u radu kod odraslih, a kod djece dovesti do poteškoća u učenju. Dječiji vid dodatno opterećuje igranje igrica na kompjuteru, tabletu i telefonu. Stručnjaci tvrde da je sve više djece kratkovido zato što previše vremena provode ispred ekrana.

Mjere prevencije

Monitor vašeg kompjutera treba biti postavljen na udaljenosti jednakoj dužini vaše ruke, tačno ispred vas, a ne sa strane. Bitno je da redovno trepćete dok radite za kompjuterom. Pravite kratke pauze kako biste opustili očne mišiće od naprezanja.

Umanjite svjetlost

Promijenite osvjetljenje u prostoriji kako biste umanjili učinak svjetla na vaš ekran. Ako svjetlost s prozora u blizini uzrokuje odbljesak, pomaknite monitor. Možete kupiti i stonu pokretnu lampu koja će jednako rasporediti svjetlost nad vašim radnim stolom. Takođe, možete staviti i poseban filter za monitor.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: