Šta je neuropatija i koji su najčešći simptomi ove bolesti?

05.02.2023. | 10:04

Neuropatija može da bude akutna – ako tegobe traju do šest mjeseci ili hronična – kada tegobe traju duže.

Neuropatija je bolest perifernih nerava koji su zaduženi za mišiće, kožu i unutrašnje organe. Prvi, ujedno i najčešći simptom oštećenja nerava, je smanjen osjećaj ili trnjenje u nožnim prstima ili stopalima.

Neki pacijenti osjećaju bol, dok neki ne osjećaju ni nadražaj ni promjenu temperature. To su već signali da bolest postoji. Pacijent može da osjeti slabost u mišićima, promene u organima za varenje (nadutost, mučnina, dijareja), probleme sa pražnjenjem bešike, pa i probleme sa potencijom.

Poseban interes usmjeren je prema dijabetičkoj i postherpetičkoj neuropatiji, alkoholnoj neuropatiji, sindromu karpalnog kanala, ali i HIV senzornoj neuropatiji.

Dijabetična neuropatija, koja se ubraja u endokrine neuropatije, predstavlja grupu najčešćih komplikacija diabetesa melitusa. Prema nekim autorima, sreće se kod 90 odsto oboljelih pacijenata.

Patogeneza dijabetesa još uvijek nije razjašnjena i veoma je kompleksna, ali je sigurno da su uključeni i međusobno povezani brojni metabolički procesi koji nastaju kao posljedica deficita insulina, hiperglikemije i C peptida.

Neuropatija može da bude akutna (ako tegobe traju do šest mjeseci) ili hronična (kada tegobe traju duže). Najčešća je mješovita senzo-motorna neuropatija u populaciji, oko 75 odsto je obolelo od dijabetesne neuropatije, piše na stranici ordinacije.info.

Fokalna ili mononeuropatija česta je kod starije populacije, a u ovoj varijanti bolesti oštećen je samo jedan nerv, dok se simptomi javljaju samo u predjelu koji taj nerv inerviše.

Najčešće zahvata nerv ručnog zgloba, srednji ili bočni dio stopala, potkoljenicu, butinu, a manifestuje se jakim bolom duž zahvaćenog nerva. Terapija može da bude simptomatska (ublažavaju se simptomi bolesti) ili hirurška (ukoliko su bolovi izraženi i ne prolaze, što najčešće srećemo kod sindroma karpalnog tunela).

Difuzna proksimalna neuropatija je stanje gde su zahvaćeni veliki nervi, pacijent osjeća podrhtavanje i slabost mišića, otežano ustaje, osjeća trnjenje ili mravinjanje pod kožom. 10-30 odsto ovakvih pacijenata nema šećernu bolest, ali je važno da u ovoj fazi bolesti pacijent bude ispitan, kako bi se isključili drugi uzroci oboljenja nerava, prenose Vijesti.me.

Kod difuzne distalne neuropatije sreću se oštećenja sitnih nerava ruku i nogu. Pacijent osjeća pečenje u predjelu tabana ili u visini čarapa, gubi osećaj hladnoće i toplote ili ima hronični bol.

Veoma je važno da se u okviru kliničkog ispitivanja utvdi porijeklo – uzrok bolesti, kako bi se primijenila adekvatna terapija i sprovelo liječenje neuropatije.