Šta je neuropatija i kako je prepoznati

Da li su grčevi u nogama, peckanje ili trnjenje problem na koji bi trebalo reagovati ili prosto zanemariti? Probada vas sve češće i zabrinuti ste i ne znate o čemu se radi. Koji specijalista se bavi tim problemima. U RTS Ordinaciji o neuropatiji govorio je dr Miloš Obrenović, internista i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

„Imate neke tegobe, senzacije, za koje ne vidite neki objektivni razlog. Jasno je ako imate neku povredu, nešto se desilo, opekli ste se, normalno da osjećate bol i žarenje, to nije neuropatija. Ali ako imate bol, a nemate uzrok, onda znači da postoji oboljenje samog nerva. Ako imate prenaglašenu reakciju, pri dodiru, koji bi trebalo da bude sasvim normalan, vi osećate bol, što se naziva alodinija, a to je već oboljenje.

Ako imate senzacije trnjenja, peckanja, žarenja, zatim iznenadni probod, kažu kao da me je udarila struja, nagli kratak bol sekund, dve, to je neuropatija, treba razmišljati šta je uzrok i obratiti se ljekaru“, objasnio je dr Miloš Obrenović.
Dr Obrenović je govorio i o tome koji se ljekari specijalisti bave liječenjem neuropatija.

„Da biste postavili dijagnozu, potrebno je proći jedan, kako mi to kažemo, multidisciplinarni tim ili pregled. Neurolozi su tu na prvom mjestu, a i fizijatri, se bave tim problemima. Pacijenti se vrlo često obrate prvo fizijatru, pošto neuropatije počinju obično prvo u rukama i nogama. Može da se desi da se pacijenti obrate i ortopedu, internisti endokrinologu, jer vrlo često, jedna od najčešćih neuropatija je dijabetička neuropatija“, razjasnio je fizijatar.

Dr Obrenović kaže da postoji i jedna podgrupa neuropatija koje se nazivaju autonomne ili vegetativne, kada postoji oštećenje vegetativnog nervnog sistema.To su simpatikus i parasimpatikus, i prve tegobe mogu biti poremećaji srčanog ritma, ubrzani srčani rad, zatim nestabilan krvni pritisak, vrtoglavice, takođe postoje i digestivne tegobe, kao i urološke tegobe, zavisno od segmenta vegetativnog nervnog sistema koji je pogođen i čak na kraju i seksualne disfunkcije.

„Deficit vitamina B6 može dovesti do oštećenja nerava, ali i hipervitaminoza B6 može dovesti do oštećenja nerava kod upotrebe nekih suplemenata, što je danas moderno, u nekoj rekreaciji, sportu, uzimanje suplemenata bez neke kontrole i bez nekih ozbiljnih mjerenja”, rekao je fizijatar, i dodao da je jako bitna komponenta anksioznosti, jer hronični bol proizvodi depresiju i proizvodi anksioznost.

Kako virusi utiču na pojavu neuropatije

„Bilo je neuroloških komplikacija kod korone, znači bilo je onih koji su dobijali epileptičke napade, pa su kao takvi tretirani da bi se poslije dokazalo da nisu epileptički napadi. Bilo je kardiovaskularnih komplikacija, ne samo tromboza, nego poremećaji ritma i svih drugih stvari koje smo pomenuli“, istakao je dr Miloš Obrenović.

Kako kaže dr Obrenović, HIV virus proizvodi neuropatiju, zatim herpes varičela, odnosno herpes zoster virus. Kod herpes virusa se javlja neprijatan bol koji može da ostane simptom i nekoliko mjeseci posle preležane infekcije.

Govoreći o tome koja je razlika između dijabetične i alkoholne polineuropatije, dr Obrenović kaže: „Dve najčešće polineuropatije, su ove koje su nabrojane, dijabetička i alkoholna, a, po mom mišljenju, one su najlakše za lečenje. Međutim, u praksi to nije tako. Alkoholna polineuropatija je prouzrokovana alkoholom na dva načina, jedan je toksičnim dejstvom alkohola, a drugi im je što on pravi potrošnju određenih vitamina B, pa onda imate, u stvari, deficit vitamina B, koji to oštećuje“.

Dodao je da je najbolje rješenje prekinuti korišćenje alkohola, ali i da je to teško u praksi.

Što se tiče dijabetesa, posebno dijabetes tipa 2, može se kontrolisati ishranom, fizičkom aktivnošću i uzimanjem lijekova. Dijabetička polineuropatija je uzrokovana oštećenjem malih krvnih sudova.

„Kod dijabetesa osjećaju najčešće onaj klasični periferni tip, to je znači, osećaj senzacija, žarenja, to se opisuje kao dijabetička polineuropatija kao čarape dokolenice, pacijent počinje da osjeća, znači od prstiju, pa do potkoljenica promjenu senzibiliteta, utrnulost, hipersenzibilitet ili hiposenzibilitet i ona može biti simetrična, najčešće na oba ekstremiteta.

Može da bude i asimetrična, to se isto dešava i sa rukama, znači, ide od periferije prema gore, kao da imate rukavice i da vam prsti trnu, da imate osećaj promenjenog senzibiliteta, na dodir da osećate bol ili da ne osjećate dovoljno uopšte i da nemate dovoljnu koordinaciju, kontrolu nad pokretima“, objasnio je dr Obrenović, i dodao da se dijabetička polineuropatija može razviti i na graničnim vrednostima šećera u krvi.

Što se tiče uklještenja lumbalnih i vratnih nerava, to su mehaničke ili traumatske neuropatije i nastaju kao posljedica degenerativnih promena na kičmenom stubu i pacijenti osećaju da im trnu prsti ili osećaju kao nedostatak snage u nogama. To se može liječiti mnogim metodama, samo treba djelovati na vrijeme.

Šta je karpal tunel sindrom

„To je uklještenje, pritisak nerava koji se nalaze u korijenu šake sa unutrašnje strane šake, gdje prolazi taj središnji nerv ili medijanus i počinje tako što osjećate trnjenje ova tri prsta, jagodica, prije svega, znači kažiprsta i srednjeg prsta. Uklještenje u vratu, takođe, oseća utrnjenje prstiju, međutim pregledom, odnosno elektromioneurografskim pregledom vi vidite da imate dobru provodljivost koja se usporava u korenu šake.

Ne može pacijent da napravi razliku da li je u pitanju uklještenje vratnih nerava ili onih u korenu šake, međutim, neurolog, odnosno fizijatar ili ko već radi elektromioneurografiju, to ispitivanje gdje vi merite provodljivost nerava i pratite kakve vrste potencijala imate, brzinu provodljivosti“, istakao je dr Miloš Obrenović.

Elektromioneurografski pregled izgleda jednostavno, ali je malo neprijatan. To kao akupunkturne iglice koje se ubadaju u mišiće koje inerviše taj nerv i prati se provodljivost, odnosno brzina provodljivosti. Magnetnom rezonancom se dobija uvid u građu, a elektromioneurografijom se dobija uvid u funkciju, odnosno koji nerv je oštećen.

Kada se obratiti se ljekaru

„Svi mišićni grčevi zahtijevaju praćenje, sem ako su prolazni. Najčešće se sumnja na taj neki elektrolitski disbalans, ali to vrlo često, nije tako. Možete da imate određena oboljenja mišića koja su direktno miopatija određenog oboljenja, miozitisi koji su izazvani virusima, gde vi imate, znači, podrhtavanje mišića neprijatno i grčeve.

Možete da imate i određena druga neurološka oboljenja kao što je multipla skleroza i amiotrofična lateralna skleroza, koja je jako ozbiljna bolest gdje vi imate to poigravanje sitno fascikulacije, fibrilacije. Ako su vidljive i grube, to su fascikulacije, ako su sitne, nevidljive, a osećate to fibrilacije, to je razlika diferencijalna“, objasnio je fizijatar dr Obrenović, i dodao da su opasnije te sitne, nevidljive fibrilacije koje mogu dovesti i do ozbiljnijih bolesti.

Dr Obrenocić je objasnio i – o čemu se radi kod poremećaja pražnjenja bešike: „To je nemogućnost kontrole sfinktera bešike, znači, nemogućnost zaustavljanja mokrenja, a nekada i nemogućnost dobrog mokrenja, pražnjenja bešike. Kod seksualnih disfunkcija, to je klasičan onaj problem, znači, kod muškaraca sa impotencijom, kod žena sa disfunkcijom, znači, takođe, smanjena želja i osjećaj, tako da, to sve ukazuje na poremećaje autonomnog, odnosno vegetativnog nervnog sistema”.

Otkrivanje neuropatije

„Apsolutno, kod neuropatija, naravno i kod drugih stanja, ali kod neuropatija je jako bitan razgovor sa pacijentom, znači, što mi kažemo, anamneza, zatim, elektromioneurografija, to je nešto što apsolutno može da pokaže na kom nivou je koji tip oštećenja, pošto to može da liči na sve druge, recimo ove, što smo pomenuli, cervikalne i lumbalne radikolopatije, znači, morate izvršiti određena ispitivanja, magnetnu rezonancu, snimanja, skener, i tako dalje, da biste tačno znali nivo i gdje kako djeluje”, kaže dr Obrenović.

Kod metaboličkih i endokrinih morate uraditi biohemijske kompletne analize, vidjeti, znači funkciju pankreasa, nivo hormona kod štitne žlezde, kod neuropatija udruženih sa sistemskim bolestima vezivnog tkiva morate uraditi imunološke analize i postaviti dobru dijagnozu i sprovesti adekvatno lečenje.“, objasnio je dr Obrenović.

Može li se stanje neuropatije popraviti

„Kada su u pitanju neuropatije, vrlo je teško dati pravi odgovor, određene su, da kažem, lakše i i izlječive. Možda se neki neće složiti sa tim da su izlečive, ali zalečive. Možete dovesti do poboljšanja i do stanja koje je sasvim podnošljivo, zaustaviti proces. Kod određenih neuropatija stvarno imate velike probleme i one su progresivne i samo ih možete na neki način ublažiti i usporiti.

Primjenjuju se raznovrsni lijekovi iz raznih grupa. Ono što se danas, najčešće primjenjuje, to su pregabalin to je antikonvulzivni antiepileptik. Kod neuropatija je to lek izbora, ali to je lek koji daje dosta senzacija, da kažem tako, komplikacija, neželjenih efekata i pacijenti ga nerado uzimaju, jer ga teško podnose. Nekada je potrebna trajna suplementacija, nekada je potrebno i trajno liječenje koje suprimira određene tegobe i ne možete prekidati tu terapiju”, rekao je dr Obrenović, i dodao da se ne može jednim lijekom riješiti problem.

Problem nije nastao jednostavno i ne može se riješiti lako. Potrebno je vratiti se zdravim navikama, pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i odlaziti na vrijeme na spavanje.

Gost RTS Ordinacije je komentarisao i uridin monofosfat i citidin monofosfatk kao materije koje obnavljaju nerve: „Ove materije ulaze u sastav, što znači, ćelijskih membrana i ishranjuju nerve, odnosno obnavljaju mijelinsku ovojnicu i oni je grade. Učestvuju u metabolizmu tih masti, lipida, kako ih zovemo, od kojih je sastavljen nervni sistem. Nervni sistem je većinski lipidni, u stvari”.

Koji suplementi mogu da pomognu

„Pazite, pacijenti kažu ništa nisam dobio od terapije, dobio sam neke vitamine da pijem, ali treba im objasniti ovo što mi upravo pričamo. Ti vitamini B kompleksa, folna kiselina, oni izgrađuju naše ćelije, naše ćelijske membrane i samim tim najviše ćelijske membrane i mijelinsku ovojnicu nerava”, rekao je fizijatar.

Svi nabrojani vitamini utiču na metabolizam masti, proteina, ugljenih hidrata i ishranjuju dobro naše nerve. Alfa lipoinska kiselina predstavlja snažan antioksidans.

Fizikalne terapije kod neuropatija

„Fizikalna terapija, uključujući sve vrste agenasa, znači i elektroterapije i laseroterapije i druge fizikalne terapije i vežbe, naravno, dovode do smanjenja tegoba, dovodi do poboljšanja. Evo samo jedna od terapija koju mi nazivamo transkutana električna nervna stimulacija ili TENS, skraćeno, svi su čuli za to, ona je u stvari, da je tako objasnim, kao elektroakunpunktura, ona suprimira provođenje bolnih impulsa i samim tim prekida stanje koje proizvodi bol i akunpunktura je jedna od metoda koja jako dobro deluje na nervnu provodljivost i usporava ili eliminiše bolne impulse, tako da te metode ne treba zanemariti.”, zaključio je za RTS Ordinaciju fizijatar dr Miloš Obrenović, i dodao da se tim metodama ne može da otkloniti uzrok, ali se može olakšati pacijentima.

Ostavite komentar:

88nnd4crj7