Šta ako neko u kući ima koronu: Evo savjeta

S porastom broja zaraženih, sve je više domaćinstava u kojima je makar jedan član inficiran korona virusom. U takvim slučajevima, preporuka je izolovati inficiranog člana od ostatka domaćinstva, a izolacija zaraženog bi trebalo da izgleda ovako:

Trebalo bi da ograničite svoj kontakt sa ljudima koji nisu članovi porodice, da ne odlazite u posjete drugima i izbjegavate da primate posetioce u vašem domu. Ako vam prijatelji, članovi šire porodice, volonteri ili vozači dostavljaju isporuke hrane i namirnica, neka to čine tako što će ih ostaviti ispred vrata vašeg doma, bez neposrednog kontakta sa vama.

U idealnim okolnostima, trebalo bi da zaraženi član boravi u sobi odvojenoj za njega, kao i da koristi lično kupatilo. Ukoliko je tako nešto neizvodljivo, onda bi trebalo ispoštovati sledeće preporuke:

Ako ste u kući u kojoj žive sa vama drugi članovi porodice, trebalo bi da blizak kontakt sa njima svedete na najmanju moguću mjeru izbjegavanjem situacija u kojima ostvarujete kontakt licem u lice, bliže od 2 metra i duže od 15 minuta.

Ostali članovi domaćinstva takođe treba da se pridržavaju ovih mjera.

Ne bi trebalo da dijelite jela, čaše, šolje, pribor za jelo, peškire, jastuke ili druge predmete sa drugim ljudima u vašem domu. Nakon korišćenja ovih predmeta, potrebno je da ih operete deterdžentom i vodom, stavite ih u mašinu za sudove ili ih operete u mašini za pranje veša.

Koristite hirurške maske preko usta i nosa i rukavice, uvijek kada niste sami u prostoriji, ili kada izlazite iz prostorije u kojoj ste izolovani. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite maske, mogu poslužiti i marama ili ešarpa.

Perite ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi, što češće, a obavezno nakon korišćenja toaleta, prije jela i poslije kontakta sa drugim osobama.

Dezinfikujte površine sa kojima dolazite u kontakt, po mogućnosti 70%-nim rastvorom alkohola ili sredstvima na bazi hlora.

Provetravajte prostor u kome boravite više puta u toku dana, u trajanju od 15 do 30 minuta, ukoliko vazduh nije veoma zagađen i ako temperatura vazduha nije izuzetno niska.

Ostavite komentar: