Smrad ribe, paljevine i sumpora simptomi „dugotrajnog kovida“

27.12.2020. | 20:33

Gubitak mirisa jedan je od simptoma kovida 19, ali oni kod kojih duže traje oporavak od ove bolesti prijavljuju da osjećaju neprijatne mirise čak i nekoliko mjeseci nakon što su se zarazili koronavirusom.

Oštar, neprijatan miris ribe, sumpora i nečeg slatkastog može da bude jedan od simptoma koji se javlja kod osoba koje se duže oporavljaju od kovida.

Neobičan simptom poznat je kao parosmija, to jest izobličenje čula mirisa, a javlja se daleko izraženije kod mladih ljudi i zdravstvenih radnika.

Otorinolaringolog Nirmal Kumar nazvao je simptom „vrlo čudnim i veoma jedinstvenim“.

Prof Kumar, koji je i predsjednik udruženja otorinolaringologa Velike Britanije, bio je među prvim medicinarima koji su u martu identifikovali anosmiju – gubitak mirisa – kao indikator zaraze koronavirusom.

Pozvao je nadležne institucije u Engleskoj da gubitak čula mirisa dodaju na listu simptoma više mjeseci prije nego što je to postalo praksa širom svijeta.

Sada ukazuje na to da među hiljadama pacijenata koji se liječe od dugotrajnog gubitka čula mirisa u Velikoj Britaniji, neki imaju parosmiju.

„Jutros sam video dva pacijenta sa parosmijom“, rekao je profesor Kumar, prenosi RTS..

„Jedan je rekao da osjeća smrad ribe umjesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da mu se čini da nešto gori i kada u blizini nema dima. Obojica su zdravstveni radnici. Mislimo da je povećana učestalost kod mladih ljudi, a takođe i kod zdravstvenih radnika zbog izloženosti virusu u bolnicama“, istakao je Kumar.

Prema njegovim riječima, ovo je za neke ljude izuzetno uznemirujuće.

Opisujući koronavirus kao „neurotropni virus“ (napada nervno tkivo), profesor Kumar je istakao da virus utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem, a nervi ne funkcionišu.

„Mirisnim treningom“ protiv parosmije

Dugotrajni kovid (long Covid) je pojam koji opisuje prisustvo simptoma koronavirusa koji se mogu nastaviti nedjeljama ili mjesecima nakon početka bolesti.

Dobrotvorna organizacija “AbScent”, koja pruža podršku osobama sa poremećajima čula mirisa, prikuplja informacije od hiljada pacijenata sa anosmijom i parosmijom u partnerstvu sa ustanovama zdravstvenog sistema Velike Britanije, kao i Britanskim rinološkim društvom kako bi pomogla razvoju terapija.

Predstavnici organizacije preporučuju svima koji su pogođeni parosmijom da se podvrgnu „mirisnom treningu“, koji uključuje njuškanje ulja ruže, limuna, karanfilića i eukaliptusa svakog dana oko 20 sekundi kako bi se radilo na postepenom vraćanju mirisa.