Smijte se: Istraživanje pokazalo da smisao za humor može produžiti život za osam godina

Psihologinja Dženifer Aker i poslovna savjetnica Naomi Bagdonas su napisale knjigu o smijehu i njegovom uticaju na život. Knjiga navodi brojna istraživanja koja dokazuju da smijeh poboljšava kvalitet života, ali i da ga može produžiti za osam godina.

U knjizi “Humor, ozbiljno” su pojasnile rezultate istraživanja koje je obuhvatilo 1,4 miliona ljudi u 166 zemalja širom svijeta, a rezultati kažu – smijemo se previše rijetko.

Ustanovile su i da stopa “smijeha” opada nakon 23. godine života ili zapravo na glavnoj tački preokreta u odrasloj dobi, nakon fakulteta.

Jedno od istraživanja iz knjige pokazalo je da se četvorogodišnjak smije 300 puta dnevno, dok se četrdesetogodišnjak smije 300 puta svakih 10 sedmica. Takođe, istraživanje dokazuje da zdrav smisao za humor može pomoći i u poslu i u životu.

U knjizi ukazuju na jedno istraživanje iz Norveške koje je 15 godina pratilo više od 50.000 ljudi. Rezultati su pokazali da su oni s izraženijim smislom za humor u prosjeku živjeli osam godina duže od ostalih.

Magazin Travel and Leisure navodi kako su Aker i Bagdonas prepoznale važnost humora te na Stanford poslovnoj školi pokrenule specijalne časove humora.

Ostavite komentar: