Slobodno ih skuvajte: Čajevi koje možete piti ako vas muči probava

Muči vas probava, nadutost, zatvor? Možda niste znali, ali i određeni čajevi mogu vam pomoći u takvim situacijama.

Ova tri čaja olakšaće vam muke sa probavom, slobodno ih skuvajte.

Zeleni čaj

Brojna istraživanja pokazala su njegove dobrobiti za zdravlje, a od davnina se koristi kao pomoć kod dijareje, infekcija bakterijama i mučnine, a može pomoći i kod drugih problema s probavom.

Jedna studija pokazala je kako uveliko smanjuje problem kao što je dijareja uzrokovana terapijama. Pazite samo koliko čaja pijete, jedna do dvije šoljice su prava mjera, a ako pretjerate, ovaj čaj je povezan s nuspojavama kao što je mučnina.

Čaj od đumbira

Jednostavno se priprema: narendajte komad svježeg đumbira i prelijte vrelom vodom. Đumbir će pomoći i ako vas muče probavni problemi kao što su mučnina i povraćanje.

Prema istraživanjima, čaj od đumbira pomaže u olakšanju mučnine kod trudnica, kao i nakon hemoterapije.

Neke studije su pokazale i kako će smanjiti nadutost, grčeve te podržati rad crijeva. Čaj pripremite tako da đumbir prelijete vrelom vodom i ostavite tako 10-ak minuta. Možete mu dodati limuna ili meda, prenosi Una.

Čaj od nane

Za ovaj topli napitak mnogi će se odlučiti kada osjete da ih muči stomak. Studije pokazuju kako će on opustiti mišiće i olakšati bol. Takođe neke studije su pokazale da ulje nane može smanjiti trajanje boli kod djece.

Istraživanja su pokazala i kako samo mirisanje ulja nane može biti prevencija za mučninu i povraćanje.

Iako se studije više baziraju na ulju, čaj od nane može pružiti iste dobrobiti. Čaj možete nabaviti bilo gdje, jednostavno se priprema, a u njemu ćete uživati i ako nemate probavnih problema.

Ostavite komentar: