Slanina svrstana u “lošu” hranu: Ova namirnica ima i dobrih strana

Ako volite da jedete slaninu, sigurno vam je dosta stručnjaka koji kažu da ovoj namirnici ne treba da priđete ni blizu. Nekako je vremenom slaninica svrstana u „lošu“ hranu, ali prema riječima stručnjaka, nije baš sasvim tako, jer ova namirnica ima i loših, ali i dobrih strana.

Evo šta možete da očekujete ako jedete slaninu i šta je važno da znate.

Unosite dosta soli

Slanina sadrži dosta soli, što ne znači da ne treba uopšte da je jedete, već da to imate na umu, kako biste obratili pažnju i na količinu. U četiri nešto deblja parčića slanine nalazi se, u prosjeku, oko 880 miligrama natrijuma, što je oko 40 odsto preporučenog dnevnog unosa za odrasle.

Preteran unos soli povećava rizik od srčanih bolesti, oštećenja bubrega, kao i osteoporoze.

Unijećete vitamine i minerale

Slanina nije samo mast, kako mnogi misle. Ona, zapravo, sadrži i pristojnu količinu vitamina i minerala, i ako je dio dobro izbalansirane ishrane, pomoći će vam da unesete potrebne nutrijente.

Slaninica je, kao i mnogi mesni proizvodi, dobar izvor vitamina B, koji su važni za funkcionisanje ćelija i pomažu da se hrana pretvori u energiju.

Osim toga, sadrži i fosfor i selen, od čega prvi pomaže bubrezima da filtriraju toksine, jača kosti i zube, a drugi obezbjeđuje tijelu antioksidante koji pomažu u ublažavanju uticaja slobodnih radikala na ćelije. U slanini ima i kalijuma, koji je, između ostalog, značajan za kosti i mišiće, ali i kardiovaskularno zdravlje.

Unosite nitrate

Nitrati su supstance koje se sastoje od kiseonika i azota i prirodno se nalaze u nekim namirnicama i ljudskom tijelu. Međutim, nekim namirnicama se i dodaju da bi duže trajale, a kada se zagriju, mijenjaju sastav i postaju potencijalno loše po zdravlje.

Pazite na zasićene masti

Kada pojedete četiri deblje rezana parčića slanine, unijećete oko osam grama zasićenih masti, što je otprilike 40 odsto preporučene dnevne doze. Ova vrsta masti povećava rizik od srčanih bolesti, pa zato nije baš pametno da slaninicu jedete previše često.

Sadrži i zdrave masti

S druge strane, slanina sadrži i zdravije masti – oko polovine su mononezasićene masti, a polovina od toga dolazi iz oleinske kiseline, koja je dobra za srce. Još 10 odsto masti u slanini su polinezasićene masti, kje uključuju omega-3 masne kiseline.

Obe vrste masti, mononezasićene i polinezasićene pomažu u snižavanju lošeg holesterola, a obezbjeđuju dobar holesterol.

Unosite proteine

Kada pojedete oko 35 grama slanine, u tih 160 kalorija ćete unijeti oko 12 grama proteina, što je prilično visok sadržaj proteina. A ukoliko nekoliko režnjeva ove namirnice uzmete za doručak, duže ćete biti siti, upravo zbog tih unijetih proteina.

Ostavite komentar: