Sjajna vijest za ljubitelje kafe

Ako ste među rijetkima koji ne piju kafu, razmislite o tome da počnete. Novo istraživanje pokazuje da kafa može “da produži” život.

Na osnovu analize oko pola miliona zapisa u bazi podataka UK Biobank, ljudi koji piju dvije do tri šoljice kafe svaki dan imaju mogućnost da žive duže i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih koji uopšte ne piju kafu, piše ScienceAlert.

Istraživanje pokazuje da su mljevena, instant kafa i kafa bez kofeina povezane sa smanjenjem oboljenja i smrti od kardiovaskularnih bolesti.

“Blagi do umjereni unos kafe trebalo bi da se smatra dijelom zdravog načina života”, poručuju stručnjaci.

Osim kofeina, kafa sadrži više od sto biološki aktivnih sastojaka. Vjerovatno su supstance koje, smatraju stručnjaci, ne sadrže kofein odgovorne za pozitivne odnose uočene između ispijanja kafe, kardiovaskularnih bolesti i preživljavanja.

Mljevena i instant kafa povezane su s manjom vjerovatnoćom razvoja aritmije ili abnormalnog srčanog ritma, pokazuju rezultati.

Međutim, postoje neka ograničenja koja treba uzeti u obzir. Zapisi u bazi podataka većinom su bili od osoba bijele rase pa se ne može generalizovati, navode stručnjaci.

Ipak, pijenje umjerenih količina kafe bilo koje vrste pozitivno utiče na srce, zaključuju.

 

 

Ostavite komentar: