Sindrom slomljenog srca: Stvarno postoji, ako se ne liječi može dovesti do smrti

Sindrom slomljenog srca je vrlo romantičnog naziva, međutim ovo je u stvari vrlo ozbiljan sindom koji je često izazvan stresnim situacijama ili ekstremnim situacijama koje izaziva na primjer smrt voljene osobe.

Osobe s ovim sindromom mogu osjetiti iznenadni bol u grudima ili misliti da imaju srčani udar.

Takotsubo kardiomiopatija je bolest koja se javlja širom svijeta, a prvi put je opisana u Japanu kao sindrom prolazne disfunkcije lijeve srčane komore s kliničkom slikom akutno nastalog bola u grudima, EKG promjenama i laboratorijskim bilježnicama povrede srčanog mišića koji su upućivali na razvoj srčanog infarkta.

Naziv “takotsubo” dolazi od japanske riječi takotsubo, što znači “zamka hobotnice”, jer lijeva komora srca poprima oblik koji nalikuje zamci hobotnice.

Simptomi i uzrok slomljenog srca

Pacijenti koji imaju sindrom slomljenog srca vrlo često imaju simptome srčanog udara, akutni bol u grudima, elektrokardiogram s karakterističnim promjenama i otpuštanje enzima povezanih sa uobičajenim srčanim bolestima.

“Sindrom slomljenog srca je sindrom vrlo romantičnog naziva, a u stvari je vrlo ozbiljan sindrom. Poznat je još pod imenom takotsubo kardiomiopatija ili stresna kardiomiopatija. Sindrom slomljenog srca zahvata dio srca, tačnije vrh srca, privremeno narušavajući normalnu funkciju srčanog mišića”, objašnjava nam specijalista interne medicine dr Sanela Rošić Ramić.

Takotsubo sindrom ili stresom izazvana kardiomiopatija uglavnom pogađa žene u postmenopauzi zato što ih tada estrogen više ne štiti.

U osamdeset odsto slučajeva ovaj je sindom povezan s jakim emocionalnim stresom koji se odražava na stvarno fizičko stanje srca. Najčešći uzrok je gubitak voljene osobe, kroz smrt, razvod, izdaju, prekid veze ili nevjeru. Tek u rjeđim slučajevima posljedica može biti prevelika sreća.

“Tačan uzrok ovog sindroma nije jasan. Smatra se da nalet hormona stresa, poput adrenalina, može privremeno oštetiti srca nekih ljudi. Obično ovom sindromu prethodi intenzivni fizički ili emocionalni događaj, a i neki lijekovi naročito ilegalni stimulansi poput metamfetamina i kokaina”, kazala je dr Rošić Ramić, piše Klix.

Dodaje da osim toga postoje i određeni faktori rizika, a to su pol (žene češće imaju ovaj sindrom od muškaraca), dob ( osobe starije od 50 godina ), ali i istorija neuroloških oboljenja.

“Uobičajni simptomi slomljenog srca su: bol u grudima, kratkoća daha, ponekad osjećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca. Kako svaki dugotrajni ili trajni bol u grudima može biti znak srčanog udara, važno je takve tegobe ozbiljno shvatiti te se odmah javite ljekaru ( pozvati hitnu pomoć)”, savetuje nam.

Liječenje slomljenog srca

Liječenje sindroma slomljenog srca zavisi od toga da li pacijent ima zastoj srca ili akutnu hipotenziju i šok. Iako još ne postoje tačno određeni lijekovi za ove slučajeve, mnogi ljekari koriste lijekove kojima se liječi srčani zastoj i pospješuju srčane kontrakcije.

Iako su medicinski tretmani važni za rješavanje akutnih simptoma takotsubo kardiomiopatije, dalje liječenje uključuje promjenu načina života. Važno je da pojedinac ostane fizički zdrav, dok uči i koristi metode za upravljanje stresom i da se nosi s budućim teškim situacijama.

Ostavite komentar: