Simptomi koji pokazuju da ste alergični na ujed komaraca

Ljeto donosi duže dane, toplije vrijeme i duži boravak na otvorenom. Međutim, ono što može da nam pokvari uživanje u toplim ljetnim noćima jesu komarci, naročito ako ste na ujed ovog insekta alergični.

Prema Američkoj akademiji za alergije, astmu i imunologiju, kontakt sa komarcem mora da traje najmanje šest sekundi da bi se pojavio klasičai plik koji svrbi.

Dermatolog Valensija Tomas navodi da je najbolje preduzeti određene mjere da ne bi ni došlo do kontakta jer ne možete uvijek da znate kako će vaše tijelo da reaguje, piše The Healthy.

Dr Tomas predlaže da nosite odjeću koja može da vas zaštiti od komaraca, uključujući majice dugih rukava i pantalone dugih nogavica. Vrsta hrane koju jedete, takođe može da pomogne da vas komarci izbjegavaju. Jedna od takvih namirnica je bijeli luk.

Takođe, koristite i zaštitne sprejeve protiv komaraca i izbjegavajte da provodite previše vremena tamo gdje komarci borave.

„Normalna reakcija nakon uboda komarca je crvenilo, natečen plik koji svrbi i koji se pojavi nekoliko minuta nakon uboda, a može da se zadrži i do deset dana”, objašnjava Kara Vada sa Univerziteta Ohajo Stejt.

Ozbiljni simptomi uključuju veće plikove i izbočine na tijelu i izraženije oticanje. Takvi znakovi ukazuju na to da je u pitanju lokalna alergijska reakcija koja ja veoma rijetka.

Ne postoji neki test kojim bi se utvrdilo da je neko alergičan na komarce već ljekari mogu samo da prate stanje i simptome.

Simptomi koji pokazuju da ste alergični na ubod

Nekoliko simptoma može da ukažu na to da je osoba možda alergična na ubod komaraca.

Osip – iznenadno izbijanje natečenih, blijedocrvenih kvržica koje svrbe na mjestu uboda ili po cijelom tijelu mogu da ukažu na alergijsku reakciju.

Oticanje u usnoj duplji, na samim usnama i u grlu – bilo kakvo iznenadno oticanje lica ukazuje na ozbiljnu alergijsku reakciju.

Mučnina – ako osjetite mučninu nakon uboda, to takođe može da bude znak da ste alergični.

Vrtoglavica – ako vam se vrti u glavi i ne možete stabilno da stojite, vjerovatno je u pitanju alergijska reakcija.

Temperatura – ako vam se iznenada povisi tjelesna temperatura, to je znak da se tijelo bori protiv alergije.

Glavobolja – ako se pojavi uz druge simptome, teška glavobolja koja se iznenada javi može da znač da imate alergijsku reakciju.

 

 

Ostavite komentar: