Simptom koji iskuse mnogi je naizgled bezazlen, ali može da ukaže na kancer i Parkinsonovu bolest

Premda je titranje oka najčešće znak umora ili stresa, u nekim slučajevima može biti i znak puno ozbiljnijih bolesti ukoliko problemi traju duže od nekoliko sedmica.

Ova uobičajena pojava titranja oka koja se inače osjeća u gornjem kapku, obično nije razlog za brigu. Manji trzaj obično je povezan sa svakodnevnim umorom, stresom ili zbog previše kofeina.

Međutim, u nekim slučajevima to može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Većina manjih trzaja nestane sama od sebe u roku od nekoliko sedmica, ali ako problemi traju duže od nekoliko sedmica, možda bi trebalo konsultovati se sa vašim ljekarom.

Bolesti na koje može ukazivati titranje oka su sledeće:

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je stanje u kojem dijelovi mozga postaju progresivno oštećeni tokom godina. Nekontrolisani tremor je znak neurološkog stanja, navodi se na web stranici britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Prema jednoj studiji iz 2012. godine titranje oka zapravo može biti rani znak upozorenja za bolest.

Tumor mozga

Rak mozga može imati različite uočljive nuspojave u zavisnosti od toga gde se u mozgu nalazi tumor. Trzanje očiju je još jedan jasan pokazatelj da bi možda bio prisutan tumor na mozgu.

Vjerovatnije je da će se ovaj simptom pojaviti ako se tumor razvije u temporalnom režnju, okcipitalnom režnju ili moždanom deblu – što sve može uticati na vid.

Multipla skleroza

Multipla skleroza je doživotno stanje koje pogađa mozak i živce. U nekim rijetkim slučajevima, ljudi s ovim stanjem doživljavaju titranje očiju.

Ako je titranje očiju uzrokovano ovom bolešću, obično se javlja zajedno s drugim češćim simptomima, kao što su umor, ukočenost, slabost mišića i nejasan govor.

 

 

Ostavite komentar: