Sedam uobičajenih promjena sa kojima se žene suočavaju nakon porođaja

03.12.2023. | 20:03

Nakon porođaja kod žena se javljaju različite promjene, od onih na koži do onih povezanih sa stopalima.

Promjene na koži

Tamne mrlje koje se nazivaju melazma mogu se pojaviti na koži tokom trudnoće. Mladeži i pege takođe mogu potamniti. Ovo se dešava zbog povećanja pigmenta melanina koji daje boju kosi i koži. Tamne mrlje često nestaju nakon porođaja, ali neke žene sa melazmom mogu se boriti godinama.

Melanin je takođe odgovoran za pojavu tamne linije koja se proteže preko stomaka tokom trudnoće. Zove se linea nigra.

Gubitak kose

Žene obično ne opadaju kosu tokom trudnoće, naprotiv, primjećuju da je gusta i sjajna, piše „International Journal of Dermatology“.

Ali nakon porođaja, hormoni se vraćaju u normalu, što uzrokuje gubitak kose. U većini slučajeva, ovaj simptom se stabilizuje u roku od godinu dana.

Proširene vene

Bolne proširene vene rezultat su dodatnog pritiska koji dijete u razvoju vrši na krvne sudove majke, posebno na donjim ekstremitetima. Obično se pojavljuju na nogama, vulvi ili rektumu, gdje izazivaju hemoroide.

Da bi spriječili razvoj ovih problema, Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) savetuje ženama da nose kompresione čarape, izbjegavaju da sjede sa prekrštenim nogama tokom dužeg vremenskog perioda, podižu noge kad god je to moguće i da smanje rizik od hemoroida, ostanu hidrirane i unose vlakna.

U svakom slučaju, proširene vene i hemoroidi često nestaju nekoliko meseci nakon porođaja.

Strije

Strije su univerzalne, za muškarce i žene, i pojavljuju se u obliku ružičastih, crvenih, ljubičastih ili svijetlih linija na koži. Iako obično ostaju trajno na tijelu, vremenom mogu da posvijetle.

Stručnjaci iz Johns Hopkins Medicine sugerišu da retinoidne kreme, dobijene od vitamina A, mogu smanjiti pojavu novih strija. Upotrebu retinola, međutim, treba započeti što je prije moguće. Ako strije izblijede, prekasno je da retinol odigra svoju ulogu.

Postoje neki dokazi da botanički ekstrakt iz biljke Centella asiatica, člana porodice peršuna, takođe može pomoći u prevenciji ili smanjenju strija, prema pregledu objavljenom u „British Journal of Dermatology“.

Promjena veličine grudi

Grudi obično rastu tokom i nakon trudnoće, a nakon što žena prestane da doji, smanjuju se. Pored toga, grudi gube elastičnost nakon trudnoće i počinju da padaju.

Dobra vijest je da dojenje može dovesti do manjeg rizika od razvoja kancera dojke. Prema pregledu iz 2002. objavljenom u časopisu „The Lancet“, za svaku godinu koju žena doji, njen rizik od kancera dojke opada za oko četiri odsto.

Promjene na licu

Sjaj u trudnoći je rezultat povećanog protoka krvi i proizvodnje sebuma, prema „Johns Hopkins Medicine“. Međutim, povećanje proizvodnje sebuma može izazvati akne.

Ostale promjene na licu su otok, koji je posledica zadržavanja tečnosti, a može se pojaviti i na nogama i stopalima. Zadržavanje tečnosti takođe može smanjiti definiciju jagodičnih kostiju trudnice.

Kod nekih žena, nos izgleda veći ili blago otečen. Ovo je rezultat povećane cirkulacije krvi u sluzokoži, uključujući membrane u nosu i sinusima.

Promjene na stopalima

Jedna stvar koja ne nestaje nakon trudnoće je rast stopala, koji je rezultat dodatne težine koja se javlja tokom trudnoće i hormona relaksina, prema „Journal of Bone and Joint Surgery“.

Relaksin, kao što mu ime govori, omogućava kostima, ligamentima i drugim tkivima da se opuste i istegnu tokom porođaja. Ali relaksin utiče na sva tkiva u tijelu, uključujući stopala, koja se rastežu i djeluju spljošteno tokom trudnoće, prenosi Index.hr.