Savjeti za trudnice: Stvari koje utiču na razvoj i zdravlje bebe u stomaku

U narodu postoje ustaljene teorije oko toga šta se u toku drugog stanja smije, a šta ne.

Zato su mnoge buduće majke vrlo često zbunjene i nisu sigurne kako bi u trudnoći trebalo da se ponašaju.

Trudnoća je period kada buduća mama mora da vodi računa o svom i bebinom zdravlju, a česta je pojava da se žene suoče sa brojnim nedoumicama. Dok se jedni slažu da mama mora da jede za dvije osobe, drugi odbacuju tu teoriju i tvrde baš suprotno.

Najbitnije je da buduće mame budu svjesne da sve što konzumiraju dolazi do nerođene bebe i na taj način joj grade imunitet.

Pored cigareta i alkohola koji su strogo zabranjeni u trudnoći, postoje još neke stvari koje bi trudnice trebalo da izbjegavaju.

Konzumiranje kafe

U trudnoći treba prekinuti ili bar smanjiti unos kofeina, jer on loše utiče i na trudnicu i na bebu. Kofein se ne nalazi samo u kafi, već i u mnogim drugim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo. Na to posebno treba obratiti pažnju u trudnoći.

Bilo bi poželjno da se odreknete kofeina u prva tri mjeseca trudnoće, kada je ona najrizičnija.

Držanje dijete

Uravnotežena i raznovrsna ishrana ključna je za održavanje dobrog zdravlja u toku trudnoće. Trudnici su podjednako potrebni proteini kao i ugljeni hidrati. Nedostatak nutrijenata negativno utiče na zdravlje majke, a prije svega na zdravlje djeteta.

Odlazak u saunu

Ukoliko se trudnica u prvom tromjesječju direktno izlaže temperaturi koja je iznad 38 stepeni, može ugroziti djetetovo zdravlje. Najbolje je da izbjegavate mjesta sa visokim temperaturama, kao što su saune i hidromasažne kade.

Intenzivno vježbanje

Nije zabranjeno da trudnice vježbaju, čak je i poželjno, ali odgovarajućim intezitetom. Izbjegavajte vježbe koje troše puno energije i nagle pokrete. Preporučljivo je da buduće mame svakodnevno odlaze u šetnju ili na plivanje.

Ne vodite računa o svom emocionalnom zdravlju

S razlogom se trudnoća naziva još i “drugo stanje”, jer se ženi neprestano mijenjaju emocije i raspoloženje. Neizvijesnost  i strah od nove uloge mogu uzrokovati stres, koji je, logično, veoma loš po majku.

Ostavite komentar: