Savjeti pedijatra: ​Prvo putovanje sa bebom, šta spakovati na put?

Ljetnji odmor se bliži, a vaša porodica je brojnija za novog mini člana. Može biti zahtjevno osigurati uslove na putu kako bi vaša beba ili mališani bili srećni, sigurni i zabavljali se – posebno ako putovanje traje dugo.

Pedijatri smatraju da beba može da putuje već u uzrastu od par mjeseci. Novorodjenče i veoma male bebe su zahtjevni putnici i traže čestu paznju – prepovijanje, uspavljivanje, a i rizik od infekcija je velik.

Ipak, to ne smije da vas obeshrabri. More je zdravo, a i beba već u uzrastu od tri mjeseca može da bude dobar saputnik.

Neizbježno je da ćete morati mnogo toga da spakujete i ponesete sa sobom. Najvažnije je da dobro razmislite unaprijed, da vam previše nepotrebnih stvari ne zauzme dragocjeni prostor, a da ne izostavite nešto što će vam trebati još u toku puta.

Vjerujte, nije pretjerivanje! Napravite vrlo uredan spisak već nekoliko dana prije putovanja. Uređujte ga onoliko koliko je potrebno i prilagodite sopstvenim navikama.

Ponesite im njihove poznati stvari, napravite kutak sličan onome kod kuće, i pobrinite se da vaša dinamika bude slična onoj koju imate svaki dan. Pratite ponašanje svoje bebe i prilagođavajte mu se.

Pripremite spisak po sopstvenoj mjeri, recimo: pelene, vlažne maramice, podmetač za presvlačenje, ćebence, odjeća (najmanje tri presvlake po danu), obuća, veš, plastične kese, sredstvo za dezinfekciju, papirne maramice, igračke, kupaći kostim ili pelene za kupanje, kapice, sredstva za higijenu (kupka, šampon), pribor za higijenu, krema sa zaštitnim faktorom, zaštita za utičnice, krevet torba, kolica na rasklapanje, mini apoteka, komplet za hitnu pomoć, zdravstvena knjižica i dječji pasoš.

Prije putovanja, informišite se o pedijatrima koji ordiniraju u mjestu gdje ljetujete.

Ostavite komentar: