Savjeti kako brže do preplanulog tena

Tokom toplih ljetnih dana mnogi žele što prije potamniti. Na preplanulom tenu uglavnom se ne primjete nedostaci na koži poput oštećenja, mrlja, celulita itd.

Međutim, izlaganje suncu uvijek donosi rizik, od mogućih oboljenja izazvanim prekomjernom sunčanju. UVA i UVB zrake doprinose preranom starenju kože i pojavi hiperpigmentacijskih mrlja, a mogu uzrokovati i melanome.

Zato se prije svakog sunčanja treba zaštititi adekvatnom kremom sa zaštitnim faktorom, a on zavisi o tipu vaše kože – primjerice, ako imate izrazito svijetlu kožu, ne biste trebali na sunce između 11 i 16 sati te se morate zaštititi faktorom 50, no ako lako tamnite, a vaša koža naginje tamnijem, maslinastom tonu, dovoljan će vam biti i faktor 30.

Ukoliko želite brže dostići preplanuli ten, uz ovih nekoliko trikova rezultati neće izostati:

Konzumirajte hranu bogatu likopenom

Tokom ljetnih dana kada se izlažete suncu konzumirajte hranu bogatu likopenom. Među hranom koja je bogata likopenom je paradajz, a s obzirom da je likopen topiv u mastima najboji efekt imaćete ako ga paradajz jedete sa maslinovim uljem. Likopen je antioksidans koji pomaže u smanjenju opekotina na koži do 40 posto. Dobijanje zdrave doze likopena pomaže u sprječavanju opekotina koje vas sprječavaju da brže i više tamnite.

Koristite ulja s prirodnim zaštitnim faktorom

Tokom sunčanja pored krema sa zaštitnim faktorom, koristite i ulja. Ona ne bi trebala zamijeniti vašu uobičajenu kremu za sunčanje, određena ulja poput avokada, kokosa, maline i šargarepe mogu se koristiti za dodatnu dozu hidratacije i SPF zaštite. Prije sunčanja i korišćenja ulja, nemojte izostaviti ni kremu sa zaštitnim faktorom od 30 do 50.

Ne pretjerujte sa sunčanjem

Za bronzani ten ne biste se trebali predugo izlagati suncu jer tako možete dobiti samo kontraefekt. Drugim riječima, nemojte ostati na suncu duže nego što vaša koža može stvoriti melanin. Melanin je pigment odgovoran za tamnjenje, a svako ima graničnu tačku stvaranja melanina, što je obično dva do tri sata. Nakon ovog vremena, vaša koža neće potamniti toga ili sljedećeg dana.

 

 

Ostavite komentar: