Šansa za preživljavanje: Evo koja su najsigurnija sjedišta u slučaju avionske nesreće

U slučaju avionske nesreće, najviše šansi da prežive imaju putnici koji sjede na centralnim sjedištima u zadnjem dijelu aviona ili u sredini aviona, ali ne uz prolaz – navode istraživači.

Putovanje avionom jedan je od najsigurnijih načina transporta, a šanse da neko pogine u avionskoj nesreći su jedan naprema jedanaest miliona.

Ali, ono što je manje poznato jeste da šanse za preživljavanje avionske nesreće zavise i od izbora mjesta za sjedenje.

Dag Druri, australijski stručnjak za avione i profesor na Univerzitetu Central Kvinslend, navodi za portal “Konverzejšn” da je stopa smrtnosti putnika koji sjede na sjedištima pored prolaza u sredini aviona – 44 odsto, u poređenju sa 28 odsto na srednjim sjedištima u donjem dijelu aviona.

Druri ističe da sjedišta uz prolaz ne nude zaštitu sa jedne strane, pa će putnik vjerovatno biti pogođen krhotinama pri udaru.

Putnici koji ne mogu da osiguraju najbezbjednija sjedišta možda će imati više sreće za preživljavanje na srednjim sjedištima do prozora, pa makar to bilo i u srednjem dijelu aviona.

Kao primjer, tokom istraživanja uzet je i slučaj “Junajtedovog leta 323”, koji se 1989. godine srušio u Sijuks Sitiju u američkoj saveznoj državi Ajovi.

U toj su nesreći 184 od 269 putnika preživjela, a većina njih sjedila je – iza prve klase.

I istraživanje magazina “Tajm”, koje je trajalo 35 godina, pokazalo je da su sjedišta u zadnjoj trećini aviona imala 32 odsto smrtnih slučajeva, u poređenju sa 39 odsto u srednjoj trećini i 38 dosto u prednjoj trećini aviona.

Ipak, šanse da putnici poginu u avionskoj nesreći manje zavise od toga gdje sjedite, a više od okolnostim pada – napominje Druri.

Stručnjaci ističu da je putovanje avionom i dalje daleko najsigurniji način prevoza.

Ostavite komentar: