Samo treba da je operete: Zašto jabuke treba da jedete s korom

16.11.2023. | 11:42

Navika da jabuku oljuštite prije jela je sasvim pogrešna, poručuju nutricionisti. Ovo voće treba samo da operete i pojedete s korom, jer je kora ono što je najzdravije kod nje.

Evo zbog čega:

U kori se nalazi većina vlakana

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore, dobijate samo 2,1 gram vlakana, što nije dovoljno da se nazove ni dobrim izvorom vlakana.

U kori se nalazi i većina vitamina

Jabuka srednje veličine sa korom sadrži 8,4 miligrama vitamina C i 98 internacionalnih jedinica vitamina A. Bez kore, jabuka sadrži 6,4 miligrama vitamina C i 61 internacionalnu jedinicu vitamina A.

Olakšavanje problema sa disanjem

Jedinjenje koje pomaže kod problema sa disanjem naziva se kvercetin i nalazi se najvećim dijelom u kori jabuke. Jedna studija je došla do zaključka da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedjeljno imaju zdravija pluća od onih koji ih jedu manje ili ih ne jedu uopšte.

Dobra za pamćenje

Ovaj antioksidans se bori protiv oštećenja na moždanom tkivu koja se povezuju sa Alchajmerovom bolešću i drugim sličnim bolestima – bar kod pacova.

Kora može da spriječi i teške bolesti

Studija rađena na Univerzitetu Kornel došla je do zaključka da su jedinjenja koja se nazivaju terpeni i koja se nalaze u kori jabuka sposobna da spriječe ili ubiju ćelije raka u laboratorijskim uslovima. Konkretno, ova jedinjenja djeluju protiv raka jetre, debelog crijeva i raka dojke.

Sprečava gomilanje kilograma

U kori se nalazi i urzolinska kiselina, bitno jedinjenje za borbu protiv gojaznosti. Urzolinska kiselina povećava mišićnu masu i količinu braon masti koja sagorjeva kalorije, pa se tako smanjuje i rizik od gojaznosti – bar kod miševa.

Oznake: Jabuke