Ruska vakcina protiv korone ima najblaže nuspojave

Šef katedre za patologiju na Sečanovskom univerzitetu u Moskvi i član pregovaračkog tima za nabavku ruskog cjepiva Sergej Boljević kazao je kako očekuje da ruska vakcina “Sputnik V”, čije će veće količine uskoro stići u Crnu Goru, dobije dozvolu i za upotrebu u Evropskoj uniji.

On je pojasnio kako je dokazano da vakcina “AstraZeneka” obrazuje zgrušavanje krvi, ali da najteže posljedice teških alergijskih reakacija izazivaju “Fajzerova” i “Modernina” vakcina, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Boljević je kazao da će Crna Gora uskoro dobiti preostalih 40.000 doza ruske vakcine “Sputnik V”, koje su ugovorene.

U Crnu Goru je dosad stiglo 24.000 doza “AstraZeneka” od ukupno 84.000 kupljenih preko COVAX programa, 30.000 doza kineskog “Sinopharm” i 14.000 doza ruskog Sputnik V (4.000 doniranih iz Srbije i 10.000 od 50.000 ugovorenih iz Rusije). Ministarstvo zdravlja je ranije najavilo da je ugovoreno oko 50.000 doza Fajzer, ali one još nisu stigle u državu.

“Osobe koje se vakcinišu Sputnikom mogu imati blaga neželjene simptome u vidu bola u ruci, zglobovima i mišićima, javlja se i temperatura do 38 stepeni. Ti simptomi mogu da traju od nekoliko sati do maksimum jedan dan. U odnosu na sve vakcine, nuspojave kod ‘Sputnika’ su najblaže. Kada je riječ o vakcini ‘AstraZeneka’, dokazano je da je ona efikasna do 70 odsto kod građana do 55 godina života. Da izaziva obrazovanje trombova, odnosno zgrušavanje krvi to je takođe dokazano. Ne znam šta je razlog, ali građani treba da znaju da je ‘AstraZeneka’ rađena na virusu kod majmuna, a ‘Sputnik’ na virusu kod čovjeka. Zbog teških pak alergijskih reakcija od ‘Fajzer’ i ‘Moderne’, događalo se da ljudi umiru od nuspojava”, utvrdio je uz ostalo Boljević.

Ostavite komentar: