Riješite se moljaca na prirodan način: Mirise ovih biljaka ne podnose

​Topla i vlažna mjesta nikad nisu dobar izbor za skladištenju hrane, a dodatan razlog je i taj da moljci obožavaju takva ‘staništa’.

Zato hranu nikad ne čuvajte u kuhinjskim ormarićima koji su iznad šporeta.

Namirnice je najbolje čuvati u posebnim teglama s poklopcima. Hrana u plastičnim ambalažama lak je plijen za moljce, ali i druge bube jer lako ulaze unutra i polažu larve.

Male štetočine veliki su obožavaoci integralnih žitarica, posebno integralnog pirinča, heljde, prosa i brašna.

Moljci ne podnose miris lavande, cedra, citronele i pačulija. Kap ulja stavite na vaticu i smjestite u kuhinjske ormariće.

Ne podnose miris ulja lavande i citronelle

Prava lavanda i lavandin, citronella (limunska trava), kedrovina i pačuli odbijaju moljce. U ormariće s hranom stavite vatu na koju ste nakapali kap eteričnog ulja lavande, savjetuje 24sata.

Jednostavna zamka za moljce

Od komadića drveta i konca napravite privezak, drvo nakapajte s nekoliko kapi ulja pačulija i privezak okačite na vješalice u ormaru ili u kuhinjski ormarić. Ako ne volite mirise pačulija, možete dodati kap eteričnog ulja limuna ili grejpa.

Raspršivač protiv moljaca

Potrebna je kašika alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande (ili cedra, pačulija, citronele, a može i kombinacija tih ulja) i 1 dcl destilovane vode. Sastojke dodajte navedenim redoslijedom u bočicu, protresite prije upotrebe i poprskajte površinu polica i ormarića nakon čišćenja.

Odbija ih miris lovorova lista

Osim kod pripreme ukusnih jela, lovor je odličan za tjeranje moljaca. Njegov intenzivan miris spriječiće moljce od ulaska u ormar ako ga stavite u prozračnu kesicu ili cijele listove direktno na policu, prenosi Krstarica.

Ostavite komentar: