Rezultati završne faze testiranja: Efikasnost Sinofam vakcine za koronu je 86 odsto

Eksperimentalna vakcina Kineske nacionalne farmaceutske grupe Sinofarm ima efikasnost od 86 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pozivajući se na rezultate završne faze testiranja.

Ovi pozitivni podaci uslijedili su nakon što su dobre rezultate testiranja svojih vakcina ranije objavili zapadni rivali Fajzer, Moderna i Astra Zeneka, kao i Rusija.

UAE i Sinofarm nisu saopštavali rezultate prethodnih faza ispitivanja vakcine. Emirati su u julu počeli treću fazu kliničkih testova medikamenta koji je razvio Institut za biološke proizvode iz Pekinga, koji radi u sastavu “Sinofarma”.

Analiza ukazuje na stoodstotnu efikasnost u sprečavanju umjerenih i ozbiljnih slučajeva bolesti i nema ozbiljnih bezbjednosnih primjedbi, navodi Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se dodaje da je vakcina zvanično registrovana, ali nije navedeno više detalja. U testiranju u Emiratima učestvovala je 31.000 volontera 125 različitih nacionalnosti. Nije navedeno da li ima sporednih efekata, koliko se učesnika testova razboljelo niti koliko je volontera dobilo vakcinu ili placebo.

Ostavite komentar: