Rezultati istraživanja pokazali: Bore na čelu mogu biti znak ozbiljnih bolesti

Duboke bore mogu otkriti probleme sa srcem i krvnim sudovima.

Rezultati istraživanja, koje su sproveli francuski naučnici Univerzitetskog medicinskog centra u Tuluzu, ukazuju na to da bore na gornjem dijelu lica mogu upozoriti na potencijalne probleme sa srcem i krvnim sudovima.

“Ne možete vidjeti ili osjetiti faktore rizika poput visokog nivoa holesterola u krvi ili povišenog pritiska. Proučavali smo bore na čelu, jer su one tako jednostavne i vrlo uočljive”, kaže autorka studije Jolanda Eskvirol.

Iako doktorka nije navela šta bi moglo da bude veza između te vrste bora i kardiovaskularnih bolesti, istakla je da bi naborano čelo moglo da ima veze sa smanjenjem elastičnosti arterija zbog nakupljanja naslaga na njihovim zidovima

Budući da su krvni sudovi na čelu veoma mali, oni su osjetljiviji na skupljanje, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja.

Istraživanje je rađeno 20 godina, a u njemu je učestvovalo 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine kada je istraživanje počelo

Svaki učesnik bodovan je u zavisnosti od dubine bora na čelu. Bodovi su bili u rangu od nula do tri.

Utvrđeno je da su oni koji su dobili jedan bod imali veći rizik da umru od kardiovaskularnih oboljenja od onih koji su dobili nula bodova, dok su oni sa dva ili tri boda imali 10 puta veći rizik.

Sam pogled na lice osobe može otkriti potencijalni zdravstveni problem, a onda bi ljekar mogao da posavjetuje pacijenta kako da smanji rizik od bolesti, objasnila je dr Eskvirol dodajući da bi uslijedila promjena životnih navika, najprje ishrane i količine i tipa fizičkih aktivnosti.

Budući da je ovo prvi put da su bolesti srca i krvnih sudova dovedene u vezu sa borama, neophodna su dalja istaživanja.

Ostavite komentar: