Razlog više da poštujemo mjere: Doktorka tvrdi da korona žestoko oštećuje pluća

Iako je plan bio da se u ovom talasu što više kapaciteta u zdravstvu čuva za nekovid pacijente, to izgleda neće dugo biti održivo.

Bez sumnje, ovaj talas nas je oborio s nogu. Ovoga puta nismo u kovid-režimu, ali se bavimo dijagnostikom i terapijom svih ostalih pulmoloških bolesnika, koje smo prihvatili i iz drugih bolnica – kaže profesor dr Violeta Mihailović Vučinić, direktor Klinike za pulmologiju KCS.

Profesorka Violeta Mihailović Vučinić, zabrinuta je ne samo zbog velikog broja akutno oboljelih od kovida i sve teže kliničke slike, nego i zbog promjena koje uočava kod pacijenata koji su u prvom i drugom talasu liječeni od ove zaraze, pišu Novosti.

“Skener pokazuje bijela pluća, pneumoniju koja može i da prođe u prvom aktu liječenja, ali virus će ostaviti žestoke posljedice u smislu promjena po plućima. To smo imali prilike da vidimo na osnovu praćenja oboljelih u prvom talasu. To su pacijenti oštećene plućne funkcije. I kada nema simptoma i kada pacijent samo kašlje, pokaže se pneumonija. Obavezno bolesnike sa pneumonijom moramo hospitalizovati. Svako sa febrilnim stanjem i sumnjom na kovid treba da snimi pluća”, objašnjava.Ostavite komentar: