Pročitajte i dobro zapamtite! Ovo su dva ključna simptoma za razlikovanje korone od gripa

Bliži se sezonska gripa za koju se pretpostavlja da će se sudariti sa korona virusom. 

Budući da obje bolesti imaju vrlo slične simptome, postoji nekoliko razlika koje će nam pomoći da razaznamo koji smo od ova dva virusa “zakačili”.

Simptomi gripa se javljaju vrlo brzo i podrazumijevaju iznenadnu temperaturu, bolove u tijelu, osjećaj umora i iscrpljenosti, suv kašalj, upalu grla i glavobolju. Poteškoće u spavanju, gubitak apetita, dijareja ili bol u stomaku, kao i osjećaj mučnine koji se javljaju kod gripa, takođe, su povezani sa korona virusom.

Epidemiolozi sa Univerziteta u Mičigenu navode jedan od načina da se razlikuju gripa i korona virus jeste gubitak mirisa iako se javlja i kod jednog, i kod drugog virusa.

Ljudi sa gripom ili teškom prehladom, takođe, mogu izgubiti čulo mirisa, ali razlika je ta što je kod Covida gubitak mirisa iznenadan i jači, a to utiče na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog i može se desiti i bez začepljenja nosa, što nije slučaj kod gripa.

Još jedan simptom koji može pomoći u razlikovanju koron avirusa od gripa jeste i dispneja, odnosno otežano disanje. To je drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa bez začepljenog nosa, koji korona virus ne dijeli sa gripom, prenosi Avaz.

Ostavite komentar: