Probajte hrskav čips od kelja

Tvrde dijelove kelja koje ste isjekli s listova ne morate baciti – možete ih iskoristiti kao dodatak supama i čorbama, ali i napraviti čips.

Čips od kelja je sjajnog ukusa i najbolje ga je odmah pojesti jer stajanjem gubi hrskavost. Kelj je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima… i daleko je bolji izbor od prženih krompirića. Iako mnogi ljudi ne mogu da zamisle da grickaju listove kelja kao poslasticu, čips od ovog povrća je zapravo vrlo ukusan i hrskav.

Čips od kelja nije komplikovano napraviti. Najprije od glavice odvojte listove pa sa njih uklonite tvrde dijelove stabljike jer bi tokom pripreme postali jako tvrdi i nimalo poželjni za jelo. Svaki list narežite na nekoliko komada, ali imajte na umu da će se tokom pečenja u rerni listovi smanjiti pa neka ti komadi budu nešto veći.

Prije stavljanja u rernu pobrinite se da su listovi skroz suvi. Rasporedite listove po plehu, ali nemojte ih staviti previše kako bi imali priliku da se ispeku ravnomjerno.

Sastojci:

listovi kelja

malo maslinovog ulja

1kašičica soli

Priprema:

Manje komade izrezanog kelja, pomiješajte s maslinovim uljem, pa složite na pleh na koji ste stavili pek papir i stavite u rernu koju ste prethodno zagrijali na 180-190 stepeni. Pecite oko pet minuta pa svaki list okrenite i nastavite peći još pet do deset minuta, dok listovi ne dobiju smeđu boju i hrskavu teksturu.

Na kraju ga posolite i poslužite.

Ostavite komentar: