Prirodni lijek: Evo za šta sve ova biljka može poslužiti

Ako se pitate šta je zapravo ljekovitu u sadržaju čuvarkuće, odgovor je jabučna i mravlja kiselina.

Ova biljka je svoju primjenu našla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima prepisuju djelovanja na imunološki sistem, kao i lječenje kancerogenih oboljenja.

Upotreba

Od niza ljekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke, uhovnik. Pored toga, sok iz lista čuvarkuće je veoma dobar prirodni lijek za oboljenja i povrede kože, čireve, posekotine i opekotine. Takođe, lijekoviti sok ove biljke se godinama unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i pjegica od sunca.

Čuvarkuća ima slično djelovanje aloe veri, koja je poznata u lečenju raznih kožnih tegoba.

Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lijekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih dejstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Najbolji prirodni lijek za uhobolju.

Čuvarkuća je stari narodni lijek za uhobolju, povrede bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak smole i uopšteno smanjuje bol.

Da bi se njome liječili dovoljno je istisnuti 2 do 3 kapi soka iz lista u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van uha.

Čuvarkućom možete tretirati:

kurje oko

pegice

rane i čireve

herpes

upalu oka i uha

tvrdu kožu na petama

opekotine i ugrize

Za jačanje organizma i imuniteta.

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomešajte ih s medom. Smesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom. Zatim, u veću teglu sipajte smesu i zatvorite teglu. Da svjetlost ne bi dopirala, cjelu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da odstoji pet dana u frižideru.

Od šestog dana na prazan stomak uzimajte po dve plastične kašičice smese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode. Za zdrav organizam je dobro i da svaki dan, na prazan stomak pojedete jedan list čuvarkuće.

Ostavite komentar: