Prije farbanja kose u plavo: Osam stvari i savjeta koje morate znati

Donosimo vam osam stvari koje bi trebalo znati prije upuštanja u proces farbanja kose u svjetlije tonove, odnosno u plavu boju.

Izbor frizure može biti mač sa dvije oštrice, dok oblik glave, kao i godine dosta utiču na to kako će nam određena frizura stajati.

Postoji par stvari koje bi svaka žena trebala znati prje nego donese odluku da svoju kosu ofarba u plavo. Svjedoci smo raznih transformacija na javnoj sceni gdje možemo vidjeti da slavne dame prelaze iz najtamnijih boja u one najsvjetlije, ali epilog je različit.

U nastavku teksta nalazi se osam stvari koje bi trebalo znate prije prelsaka u plavu boju.

1. Dobro razmislite

Prelazak u izrazito plavu boju je ozbiljna transformacija za koju je, prije svega, potrebno navići se. Treba uzeti u obzir da ovakav korak može dovesti do oštećenja kose zbog samog procesa farbanja.

2. Biranje nijanse

Postoje razne nijanse plave boje koje treba dobro istražiti. Od tople, kremaste boje do gotovo ljubičaste, biserno bijele, treba naći savršenu nijansu koja će vam idealno pristajati. Frizeri mogu biti od velike pomoći, te dati savjet zavisno o tonu kože i mnogim drugim faktorima koji mogu uticati na krajni rezultat.

3. Virtuelna proba

Postoji bezbroj aplikacija koje omogućuju da “sredimo” fotografiju, odnosno da ofrabamo kosu u željenu nijansu, te na taj način vidimo kako nam određena boja pristaje.

4. Proces koji traje

Bojenje kose može trajati satima, a ovo su neki od koraka: blajhanje, bojenje, toniranje.

Proces farbanja, odnosno dobijanje željene nijanse može trajati i danima, pa čak i nedjeljama u zavisnoti od toga na koliko dana vam frizer preporuči farbanje.

5. Blaži bolovi

Nanošenje izbjeljivača na teme može izazvati peckanje. Međutim, to je sasvim normalan dio procesa, koji se može javiti prilikom nanošenja bilo koje farbe.

6. Održavanje

Plava kosa zahtijeva stalno i specifično održavanje, ne samo u salonu, nego i kod kuće. Prije samog farbanja bilo bi poželjno da duži vremenski period tretiramo kosu uljima i maskama, koje će joj omogućiti elastičnost i učiniti je hidriranom. Plava kosa veoma je specifična, te vremenom može doći do toga da promijeni boju, odnosno da se jave “žuti” tonovi pa je potrebno koristiti određenu vrstu šampona po preporuci stručnjaka.

Tamniji izrast zahtijeva češće farbanje, jer se na plavoj boji sve vidi.

7. Vraćanje u tamniju nijansu

Prelazak u tamniju boju jednostavniji je proces. Osim toga što možete samo pustiti kosu da izraste, najbolje bi bilo postepeno je ofarbati dubljim nijansama, te na taj način farbati sve dok prirodna boja ne izraste.

8. Može biti skupo

Sam proces farbanja i toniranja željene nijanse skuplje košta od običnog bojenja kose, dok neki slučajevi zahtijevaju češće odlaske kod frizera.

Ostavite komentar: