Pretjerana konzumacija šećera: Slatkiši narušavaju kvalitet sna

Previše šećera može dovesti do debljanja ili pretilosti, uzrokovati nastanak karijesa i povećati rizik od pojave dijabetesa.

Međutim, ima još jedan ozbiljan učinak remeti vaš san, i to na takav način da će vas nesanica ostaviti željnima za još šećera.

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da ljudi koji konzumiraju velike količine šećera imaju tendenciju manje dubokog spavanja i pokazuju veći nemir noću, a često pate i od nesanice koja nerijetko može postati i kronični problem.

Prema mišljenju kliničkog psihologa Majkla Brojsa, poznatog i kao doktora za spavanje koji se specijalizirao za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do sklonosti jedenju kasnije tokom dana jer nivoa šećera u krvi izmiču kontroli.

To nepovoljno utiče na spavanje, a vaš poremećen san će zauzvrat proizvesti još veću želju za šećerom.

Kako napominje, to je zapravo začarani krug.

“Previše šećera naveče može biti štetno za naše zdravlje. Kada jedete slatko, nivo šećera u krvi raste, a gušterača oslobađa inzulin koji pomaže da se šećer vrati u ćelije, dajući im gorivo za rad. Jedenje šećera kasno naveče previše vas stimulira, daje energiju i čini vas spremnim za aktivnost, ali to nije ono što pokušavamo raditi noću”, objašnjava dijetetičar Aleks Evans.

Ljekar Pol Keli, istraživač različitih obrazaca spavanja, prihvata tezu da postoji veza između visokog unosa šećera i poremećaja sna, ali upozorava da je potrebno više podataka prije nego što se to u potpunosti definiše kao pravilo.

“Loš san i konzumacija šećera ili masne hrane idu zajedno, ali postoje dokazi da to nije uvijek tako. Jedemo li slatke stvari pa zbog toga manje spavamo ili nas manje spavanja tjera da jedemo slatko?”, misli Keli.

Takođe, napominje da prosječna odrasla osoba treba najmanje sedam sati sna noću.

Ako ga ima manje, tijelo će tražiti izvore kratkoročnog povećanja energije, a kombinacija loše ishrane i lošeg sna naštetiti će zdravlju, prenosi Kliks.

“Imamo veliki problem sa spavanjem i još veći problem s hranom, a oni su međusobno usko povezani. Slatka hrana vjerovatno će vam poremetiti san. Osnovno pravilo je da ne smijete jesti dva sata prije nego što odete u krevet”, dodaje i usput preporučuje izbjegavanje kofeina te gašenje TV-a barem sat vremena prije spavanja.

Ostavite komentar: