Prepeličija jaja i magareće mlijeko nisu čarobni napici

U želji da ostanemo zdravi, jedemo i pijemo sve za šta čujemo da može da nam pomogne. Tako se na trpezi, i tamo gdje do sad nisu, nađu prepeličija jaja, a bez obzira na cijenu, a raste i prodaja magarećeg mlijeka.

Čia sjememke, šitake ili reiši gljive… Otkako smo počeli intenzivno da jačamo imunitet, nisu nam dovoljni svježe voće i povrće. Uzimamo sve za šta smo čuli da pomaže, pa se sada na pijacama teže mogu naći jaja od prepelice. Oni koji ih proizvode kažu da prepelice ne mogu da snesu toliko jaja koliko naš narod može da ih popije, najčešće se tako konzumiraju, a potražnja je skočila 10 puta.

Uvriježeno je mišljenje da su prepeličija jaja dobra za pluća, astmu, protiv alergija, za jačanje imuniteta.

Biljana se prodajom jaja od japanske prepelice bavi već skoro 20 godina.

„Kupaca ima svih uzrasta. Uzimaju i za djecu i bolesni i stariji, pa i mlađi u nekim godinama kada su u pubertetu, tako da ima svih generacija. Pitaju, pitaju za savjet. Ljudi baš ne znaju i to sve što im ispričam im znači da im se kaže iskreno i da to zaista bude tako kako je rečeno“, navodi Biljana.

Blagodeti magarećeg mlijeka poznate od drevnih vremena

O ljekovitim svojstvima magarećeg mlijeka pisao je još Hipokrat. I u starom Rimu se koristilo kao pomoćno ljekovito sredstvo. Na pijacama se ne može naći, ali nekim sugrađanima nije teško da idu do Dimitrovgrada da ga kupe.

„To što magareće mlijeko čini posebnim su prije svega velike koncentracije enzima i imunoglobulina koje ono ima i omega nezasićenih masnih kiselina. Prisustvo prije svega lizozima je toliklo da se rijetko sa kojim mlijekom može porediti. To i visoka koncentracija vitamina C čini ovo mlijeko tako posebnim“, objašnjava Sergej Ivanov, veterinar, vlasnik farme magaraca.

Ipak, ne treba zaboraviti da nijedna od ovih namirnica nije čarobni napitak i da je za zdravlje najvažnije da čovjek ni u čemu ne pretjeruje, prenosi “RTS”.

 

 

Ostavite komentar: