Povodom 1. decembra! U Srpskoj anonimno savjetovanje i testiranje na HIV/AIDS

Povodom 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske organizuje se testiranje na HIV/AIDS, hepatitis B i C.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske rečeno je Srni da će testiranje biti organizovano u petak, 1. decembra od 15.00 do 20.00 časova, dok će se za testiranje koristiti brzi testovi, krv iz prsta.

Iz Instituta pozivaju sve zainteresovane građane , posebno mlade, ukoliko su se rizično ponašali ili sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, a žele saznati i provjeriti svoj HIV-status, da dođu u Centar da se testiraju.

Testiranje je, kako su naveli u Institutu, anonimno, povjerljivo i besplatno i nije potreban nikakav dokument niti uputnica porodičnog ljekara.

“U okviru testiranja obezbijeđeno je savjetovanje prije i poslije testiranja u cilju unapređenja znanja o HIV/AIDS-u, načinima i putevima prenošenja HIV-a, a posebno mjerama za sprečavanje prenošenja ove bolesti”, naveli su u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a ili side obilježava se 1. decembra. Bolest je otkad se pojavila 1981. godine u SAD do sada odnijela više od 25 miliona života. Svjetski dan borbe protiv side obilježava se od 1988. godine, a crvena traka, kao simbole borbe protiv bolesti i solidarnosti sa oboljelima, ustanovljena je 1991. godine.

Ostavite komentar:

88nnd4crj7