Postoji nekoliko načina da ublažite migrenu

01.12.2021. | 16:58

Migrene mogu biti praćene mučninom, osjetljivošću na zvuk i svjetlost i povraćanjem, u zavisnosti od težine napada.

Ako niste sigurni da li imate glavobolju ili migrenu, jednostavan način da napravite razliku između njih je da odredite gdje se bol nalazi. Glavobolja se osjeća na više mjesta u vašoj glavi, dok migrene obično prouzrokuju bol iza vaših očiju. Za migrenu ne postoji jedan određeni lijek, ali možete nekim “podešavanjima” okoline da ublažite simptome.

Većina onih koji pate od migrene imaju prepoznatljive okidače. Oni se razlikuju od osobe do osobe, ali mogu da uključuju bilo šta, od stresa i dehidracije do promjena barometarskog pritiska do nepravilnog rasporeda spavanja ili previše kofeina.

Prva stvar koju možete da učinite da se oslobodite migrene je da uspostavite mirno okruženje. Ugasite svjetla u spavaćoj sobi, navucite zavjese i pokušajte da se opustite ili spavate ukoliko možete.

Neki ljudi imaju osjetljivost na zvukove, i u ovim slučajevima, najbolje je da izbjegavate muziku kada stvarate mirno okruženje. Ako možete da toleriđete zvukove puštajte umirujuću muziku ili ambijentalne zvukove na niskoj jačini dok ležite.

Kada imate migrenu, određeni suplementi mogu da budu korisni u smanjenju bola. Prema Medical Nevs Todai, pacijenti koji pate od migrene često imaju nizak nivo magnezijuma.